Se mitä syöt vaikuttaa suoraan aivoihisi.

Aivojesi kunto taasen vaikuttaa ajattelukykyysi ja koko yleisterveyteesi. Tarkista siis mitä laitat suuhusi, ja poista tai vähennä ruokavaliostasi ainakin seuraavia ruokia.

Syötkö näitä ruokia? Vältä niitä!

1. Tonnikala

Tonnikalat kerryttävät elämänsä aikana paljon elohopeaa lihaksiinsa, minkä vuoksi tonnikalaa ei tulisi syödä montaa annosta viikossa. Etelä-Floridan Yliopiston tutkimuksen mukaan verenkierrossa olevan elohopean korkea pitoisuus on suorassa yhteydessä alentuneisiin kognitiivisiin kykyihin.

Älä kuitenkaan karta kaikkia kalaruokia, vaan lisää ruokavalioosi esimerkiksi lohta. Se on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde. Omega-kolmoset pitävät aivosi vireessä.

2. Transrasvat

Perunalastut, ranskanperunat, margariinit, suklaapatukat… Näitä kannattaa pääsääntöisesti välttää, jos haluaa minimoida altistuksensa transrasvoille. Transrasvat ovat terveydelle haitallisimpia rasvayhdisteitä, joiden pitkäaikainen käyttö ei ainoastaan vaikuta aivojen toimintakykyyn – ne itseasiassa pienentävät aivojen kokoa!

3. Sokeri

Runsas sokerin syöminen alentaa aivojen muistikapasiteettia ja aiheuttaa jopa masennusta. Jos sokeri mainitaan tuoteselosteen alkupäässä, jätä tuote kauppaan.

4. Prosessoidut ruoat

Valmiiksi pakatuissa ruoka-annoksissa on usein enemmän kuin tarpeeksi sokeria, suolaa ja mahdollisesti transrasvoja.

5. Pikaruoka

Hampurilaiset ja pizza ovat helppo, nopea ja maukas lounasvaihtoehto. Älä ota niitä kuitenkaan tavaksi, koska niissä on kaikkea edellä mainittua: Suolaa, transrasvoja ja sokeria. Pikaruoan syöntiä on tutkittu paljon myös tieteellisesti; erään tutkimuksen mukaan runsaasti pikaruokaa syövillä on 40 % korkeampi riski sairastua masennukseen kuin heillä, jotka syövät sitä hyvin harvoin.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Womens Health Magazine

Kommentit

kommenttia