Uusi vuosi tuo tullessaan uudet lupaukset panostaa omaan hyvinvointiin. Ole kuitenkin varovainen, jos suunnittelet ostavasi verkosta ruokavalio-ohjelman. Kerromme milloin hälytyskellojen tulisi soida!

Kuka vain voi tehdä ruokavalio-ohjelman ja myydä sitä kuluttajille. Asiantuntijoiden mukaan isoin ongelma ja vaara netissä myytävissä ruokavalioissa piilee siinä, että niissä ei oteta huomioon yksittäisten asiakkaiden perussairauksia tai terveyden tilaa.

Jos suunnittelet ostavasi ruokavalion verkosta, ota ainakin nämä ravitsemusterapeutti Leena Putkosen mainitsemat seikat huomioon:

kuva: Pixabay

1. Onko ruokavalion laatijalla alan koulutusta?
Kuka on ihminen ruokavalion takia ja millainen on hänen koulutustaustansa? Se, että koulutustausta ilmoitetaan, on jo itsessään avoimuuden merkki.

2. Onko sinulla perussairauksia?
Kysy ruokavalion laatijalta, voiko ruokavalion ottaa käyttöön, vaikka sairastaisikin jotain perussairautta. Kysy myös perusteluja, äläkä tyydy vain myöntävään vastaukseen. Ruokavaliosta ja sen sopivuudesta itselleen kannattaa keskustella myös terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

3. Mikä on ruokavalion kesto ja hinta?
Hälytyskellojen tulisi soida, jos ruokavalio lupaa liikoja. Nopeassa paidonpudotuksessa ihmiseltä katoavat yleensä ensin lihasmassaa, ja siksi epäonnistuneet laihduttamisyritykset saattavat jopa lisätä lihomisen riskiä. Jos ruokavalio on liian edullinen, se on todennäköisesti tehty massatuotteeksi nopealla aikataululla.

4. Onko ruokavaliossa joustamisen varaa?
Jos ruokavalio on liian ehdoton, se lisää riskiä tunnesyömiseen ja ääripäihin. Säännöt saattavat johtaa siihen, ettei uskalleta enää kuunnella omaa kehoa tai syödä, kun on nälkä. Myös jonkun ruokaryhmän kokonaan pois karsiminen on huolestuttava merkki.

Jaa tärkeää tietoa eteenpäin!