Ylipaino ei ole vain aikuisia riivaava epidemia – se vaivaa entistä enemmän myös lapsia.

Useimmista ylipainoisista lapsista kasvaa ylipainoisia aikuisia, joten paras tapa hoitaa ongelmaa on ehkäistä sitä.

Tässä seitsemän tapaa tehdä se.

1. Pidä lapsen syömistottumukset terveellisinä

Vanhempana sinä päätät mitä kaupasta kotiin ostetaan. Jos kotiin ostetaan usein perunalastuja ja karkkeja, niitä kyllä myös syödään. Varmista siis että lapsi saa valita välipalansa terveellisistä vaihtoehdoista. Esimerkiksi kreikkalainen jogurtti hunajalla ja marjoilla on maukas ja terveellinen vaihtoehto sokeroiduille jogurteille. Lasta ei kannata pakottaa syömään mitään – lue täältä lisää ja syy miksi.

2. Tee lapsen lempiruoista terveellisempiä

Esimerkiksi punaisen lihan voi silloin tällöin korvata soijalla vaikkapa lasagnessa tai chili con carnessa ilman että lapsi huomaa välttämättä mitään. Raaka-ainevaihdoksia ei toki kannata salata, mutta kukaan ei käske kertomaan niistä etukäteen… Täysjyväviljaa kannattaa suosia kaikessa leipomisessa valkoisen vehnäjauhon sijaan. Katso täältä täysjyvä– ja soijaherkkuja.

3. Tee liikkumisesta hauskaa

Älä tiuski lapsille että niiden pitäisi mennä ulos, vaan tee liikkumisesta hauskaa ja näytä esimerkkiä. Hoida arkiset asiat polkupyörällä ja ota lapset mukaan. Käykää marjametsällä koko perheen voimin ja leipokaa yhdessä mustikkapiirakkaa. Katso täältä mustikkapiirakkaohjeita.

4. Rajoita pääteaikaa

Nykyään lapset viettävät paljon aikaa erilaisten näyttöpäätteiden ääressä – oli kyse sitten pelikonsolista, iPadista, puhelimesta, tietokoneesta tai tv:stä. Vanhempana sinulla on oikeus ja velvollisuuskin rajoittaa aikaa jonka lapsi viettää erilaisten näyttöjen äärellä. Pyri tekemään se käyttämällä porkkanoita ennemmin kuin keppiä (ks. kohta 3)

5. Järjestä yhteiset ruokahetket

Säännöllinen ruokarytmi pitää verensokerin tasaisena ja ehkäisee tehokkaasti epäterveellisten välipalojen mutustelua. Yhteiset ruokahetket ovat myös hyvä tapa kerääntyä yhteen koko perheen voimin ja vaihtaa kuulumisia. Se on vähintään yhtä paljon sosiaalisia taitoja kasvattava kuin oikeanlaisia ruokailutottumuksiakin opettava yhteinen hetki.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja painonhallintaan liittyviä juttuja

 

Lähde: Heart.org, Iltalehti