2-3 litraa päivässä. Tämän suosituksen moni on varmasti joskus kuullut elämässään. Todellisuudessa nesteen ja ravinnon tarve vaihtelee yksilöittäin. Nesteentarpeeseen vaikuttaa mm. aktiivisuus, kehon koko ja lämpötila. Kaikki varmasti ymmärtävät, että jos hikoilee paljon tulee myös juoda paljon. Nesteentarve voi siis vaihdella paljonkin myös samalla ihmisellä eri päivinä. Sekä liian vähäinen että liika veden juominen on keholle haitallista. On kuitenkin tiettyjä merkkejä, mistä huomaat oletko saanut omalle kehollesi tarpeellisen määrän vettä.

Kiinnitä huomiosi näihin merkkeihin

Janon tunne. Niin yksinkertaista kuin se onkin, juo silloin kun janottaa. Älä sammuta janoasi alkoholi tai kofiinipitoisilla juomilla, koska ne kuivattavat elimistöäsi. Valitse janojuomaksi mieluiten vesi tai kivennäisvesi. Kaikki eivät kuitenkaan osaa tulkita kehon viestejä, ja esimerkiksi vanhukset ja lapset voivat unohtaa juoda riittävästi.

Virtsan väri. Vaaleankeltainen virtsa kertoo siitä, että juot tarpeeksi. Jos virtsa muuttuu tummaksi, juot liian vähän.

Päänsärky ja väsymys. Nestehukka aiheuttaa monelle päänsärkyä ja uupunutta oloa. Kun päätäsi särkee juo ensin 2 lasillista vettä ennen särkylääkkeen nappaamista. Kokeile samaa temppua, mikäli koet olosi nuupahtaneeksi etenkin lämpimällä säällä.

Lähde: Iltalehti