Uusin trendidieetti: Syö rasvaa, niin että napa paukkuu

 

Muutaman viime vuoden aikana on tullut selväksi, että tiedeyhteisön ja median mielestä rasva ei sittenkään ole terveyden perivihollinen, kuten aiemmin on luultu (ja kuten terveysviranomaiset taitavat edelleen luulla). Myös esimerkiksi kananmuna on saanut synninpäästön, kun sen sisältämän kolesterolin ei olekaan – vastoin aiempaa olettamusta – havaittu siirtyvän sellaisenaan syöjän verenkiertoon. (Lue lisää aiheesta täältä ja täältä)

 

Lohi, avokado, voi… Rasvan kulta-aika on jälleen täällä

Rasva onkin tehnyt todellisen comebackin viimevuosina. Terveydelle hyödyllisiä, tyydyttymättömiä rasvoja sisältävät ruoat ovat saaneet paljon palstatilaa ja suitsutusta osakseen viime aikoina. Esimerkiksi voin laittaminen kahviin on yksi viimeaikojen trendikkäimmistä tempuista, jolla väitetään olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Myös mm. avokado ja lohi ovat saaneet paljon huomiota niiden terveellisten rasvojen ansiosta.

Samaan aikaan rasvojen suosion kasvun myötä leivän, pastan ja muiden hiilihydraattiruokien huomio ja kysyntä ovat laskeneet.

 

Korkean rasvapitoisuuden dieetit tulevat

Ravintoasiantuntijat – ja sellaisena itseään pitävät – ovat nyt alkaneet markkinoida dieettejä, joissa rasvan popsiminen viedään aivan uudelle tasolle. Esimerkiksi bestseller-kirja ”The Real Meal Revolution” (”Todellisen ruoan vallankumous”) kehottaa lukijaansa jättämään hiilarit lähes tyystin ja keskittymään täysin rasvaisiin liha-, kala-, hedelmä- ja maitotuotteisiin. Kirja on täynnä reseptejä, joissa ei voita, kermaa, juustoa, jogurttia tai pekonia säästellä. Kaikki reseptien maito on myös tietenkin täysmaitoa.

Telegraphin haastattelema paleo-ravintoterapeutti Jonno Proudfoot kommentoi ilmiötä toteamalla, että korkean rasvapitoisuuden dieettejä ei oikeastaan tulisi ajatella ”vähän hiilareita, paljon rasvaa” -tyyppisesti, vaan ”vähän hiilareita, rasvalla ei niin väliä” -dieettinä – olettaen siis että syöty rasva on pääosin terveellistä, vähän prosessoitua rasvaa.

”Meidän ei tulisi tuntea syyllisyyttä syötyämme rasvaisesta jogurtista valmistettua tsatsikia, koska nimenomaan rasva on se aines joka pitää meidät kylläisinä ja ehkäisee meitä syömästä ylenmäärin. Näin rasva edesauttaa laihtumista” Proudfoot sanoo.

 

 

Katso myös:

Avokadoherkkuja

Pekonisia herkkuja

 

 

Lähde: Telegraph