Kolesteroliin liittyy paljon harhaluuloja.

Tässä niistä viisi ehkä yleisintä.

1. ”Kananmunat nostavat kolesteroliarvojasi”

Muutama kananmuna viikossa ei nosta veren kolesterolimäärää, toisin kuin yleisesti on luultu. Kananmunien sisältämä kolesteroli ei näet nykytietämyksen valossa siirry sellaisenaan verenkiertoon. Itse asiassa kananmunia pidetään nykyään lähestulkoon superfoodina – ne sisältävät paljon terveyttä edistävää tyydyttymätöntä rasvaa, aminohappoja ja proteiinia.

2. ”Kolesterolilla ei ole niin väliä, pekoniaamiaiset ovat ok”

Kolesterolilla on väliä, ja joka-aamuiset pekoniherkut eivät ole ok. Pekoni sisältää paljon tyydyttynyttä rasvaa ja suolaa, jotka ovat molemmat hyvin haitallisia sydämen ja verenkiertoelimistön terveydelle pitkällä tähtäimellä. Säästä pekonit kiireettömiin sunnuntaiaamuihin – älä suinkaan ota niitä joka-aamuiseksi herkuksi.

3. ”Korkea kolesteroli on vain vanhempien ihmisten ongelma”

Myös lapset voivat kärsiä korkeasta kolesterolista ja muista sydäntaudeille altistavista ongelmista. Jo kahdeksanvuotiailla on todettu alkavaa ateroskleroosia eli valtimonkovettumatautia.

4. ”Kolesteroliton ruoka on terveellisintä sydämelle”

Jos ruokapakkauksessa lukee ”kolesteroliton”, se ei tarkoita että ruoka olisi hyvää sydämen terveydelle. Asia voi olla jopa päinvastoin: Tyydyttynyt rasva ja etenkin transrasva ovat tutkimusten mukaan suurimpia riskitekijöitä haitallisen LDL-kolesterolin kertymisessä verisuonistoon.

5. ”Kolesteroli on haitallista keholle”

Kolesteroli kuulostaa monien korviin aineelta, joka ei tee muuta kuin tuhojaan verisuonissa. Totuus on kuitenkin monitahoisempi: Liika kolesteroli aiheuttaa terveyshaittoja, mutta kehomme tarvitsevat sopivassa määrin kolesterolia pysyäkseen hengissä. Kolesterolia on myös kahta lajia: HDL- ja LDL-kolesterolia. Karkeasti ottaen voidaan sanoa, että LDL-kolesteroli tukkii verisuonia ja HDL-kolesteroli avaa niitä. Hyviä HDL-kolesterolin lähteitä ovat monityydyttymättömiä rasvoja sisältävät ruoat, kuten avokado.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

 

Lähde: Health.com