Suklaa ja punaviini ovat saaneet paistatella julkisuudessa varsin positiivisessa valossa.

Sekä suklaasta että punaviinistä on löydetty fenoliyhdistettä nimeltä resveratroli, jota on totuttu rummuttamaan suorastaan superterveellisenä antioksidanttina.

Resveratrolin on uskottu olevan selitys niinsanotulle ”ranskalaiselle paradoksille”, eli sille että Ranskassa esiintyy sydän- ja verisuonitauteja varsin vähän suhteessa maassa yleiseen, korkean kolesterolitason ruokavalioon. Punaviinin säännöllisen juomisen on uskottu siis osin kompensoivan ranskalaisten ruokavalion heikkoja kohtia, ja tuovan siten ranskalaisille lisää terveitä elinvuosia.

Viime vuosina on kuitenkin saatu lukea useiden tieteellisten tutkimusten tuloksia, joissa resveratrolin hyödyt kyseenalaistetaan. Tutkimusten mukaan puhtaassa muodossa nautitun resveratrolin terveysvaikutukset ovat joko olemattomia tai tuloksiltaan ristiriitaisia.

Johtopäätösten aika

Tutkimustuloksista voidaan vetää ainakin yksi selkeä johtopäätös: pillerimuotoisen resveratrolin syöminen on todennäköisesti turhaa, ainakin ennen kuin lisää tutkimustuloksia aiheesta saadaan. Resveratrolipillereiden – kuten muidenkin antioksidanttivalmisteiden – markkinat ovat maailmanlaajuisesti useiden kymmenien miljoonien eurojen arvoiset.

Miten sitten punaviiniin ja suklaaseen tulisi suhtautua? Kumpaakin kannattaa edelleen silloin tällöin nauttia – suklaata mielellään tummana ja viiniä punaisena – mutta muistaa kohtuus tässäkin asiassa.


Katso myös:
Lisää punaviinijuttuja ja -reseptejä
Lisää suklaajuttuja ja -reseptejä

Lähde: Forbes

Kommentit

kommenttia