Tiesitkö, että B-vitamiinit ovat aivojesi terveyden kannalta elintärkeitä? Entä tiesitkö, että B-vitamiineja on jopa kahdeksaa erilaista?

B-vitamiinit ovat vesiliukoisia hivenaineita, joita on runsaasti eläinkunnan tuotteissa kuten lihassa ja maitotuotteissa. Syömällä monipuolisesti lihaa, kalaa, kasviksia, palkokasveja ja täysjyväviljatuotteita voit helposti tyydyttää päivittäisen B-vitamiinitarpeesi. B-vitamiinin riittävä saanti on kuitenkin syytä varmistaa, koska B-vitamiineilla on tärkeä rooli erityisesti aivojen toiminnan ja muistin ylläpitämisessä.

 

B-12-vitamiinipuutoksen riskiryhmät: 50+ ja kasvissyöjät

B-12 on ainoa B-vitamiini, jota ei saa muualta kuin eläinkunnan tuotteista: lihasta, kalasta ja maitotuotteista. Tästä syystä kasvissyöjien on syytä täydentää ruokavaliotaan B-12-lisäravinteilla.

Myös 50 vuotta täyttäneiden kannattaa harkita ruokavalionsa täydentämistä B-lisäravinteella, koska B-12-vitamiinin imeytyminen heikentyy iän myötä. Joidenkin tutkimusten mukaan B-12-vitamiinin puute voi johtaa iän myötä mm. muistiongelmiin ja masennukseen.

 

 

Katso myös: Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Ilta-Sanomat

Kommentit

kommenttia