Jasmiinit tuoksuvat ja näyttävät kauniilta ja siksi niistä uutettua aromia käytetäänkin monissa öljyissä, hajuvesissä ja suitsukkeissa. Jasmiinia sekoitetaan usein myös vihreään teehen.

Jasmiini viihtyy hyvin sisätiloissa sekä ulkona puutarhassa. Tiesitkö että kaunis jasmiini voi olla myös hyväksi terveydellesi?

Tutkimus paljasti yllättävän tuloksen

Saksalaisen yliopiston professori, Hanns Hatt, johti tutkimusta, josta kävi ilmi että jasmiinin erittämät aromit vaikuttavat ihmisen hyvinvointiin.

Tutkijat selvittivät kuinka hiiret reagoivat jasmiinin tuoksuun. Tutkimuksessa käytettiin muun muassa jasmiiniöljyä.

Lopputulos? Hiiret rauhoittuivat, istuivat hiljaa nurkassa ja eivätkä liikkuneet juuri lainkaan.

pxhere.com

Ehkä jasmiinin tuoksu oli saanut ne rauhoittumaan?

Tutkijat kiinnostuivat jasmiinin vaikutuksesta enemmän ja jatkoivat tarkemmilla tutkimuksilla.

Tutkijat skannasivat hiirten aivot ja huomasivat että jasmiinin tuoksu oli tehostanut GABA-kemikaalin erittymistä. GABA-kemikaali ehkäisee ahdistusta ja rauhoittaa, mikä selittää myös hiirten reaktion. Tutkimustulokset julkaistiin Journal of Biological Chemistry -lehdessä, Healthy Food House kirjoittaa.

Parantaa tutkijoiden mukaan unen laatua

Jasmiini ehkäisee ahdistusta ja hermostuneisuutta, sekä parantaa kogitiivista ajattelukykyä ja unen laatua.

Virginiassa sijaitsevan Wheeling Jesuit Universityn tekemä tutkimus osoitti samankaltaisia tuloksia saksalaisen tutkimuksen kanssa, worldhealth.net kirjoittaa.

British Journal of General Practicen mukaan kaikki tutkijat eivät kuitenkaan olleet vakuuttuneita tutkimustuloksista. Jasmiinin vaikutuksia mitanneet tutkijat olivat sitä mieltä, että kukan vaikutus oli niin lievä ettei sitä voinut käyttää vaihtoehtoisena hoitomenetelmänä ahdistuksen hoitoon.

”Kuuden tutkimuksen perusteella tehty johtopäätös osoitti ettei jasmiinia voi pitää tehokkaana hoitomenetelmänä ahdistusta vastaan”, tutkijat Cooke ja Ernest kirjoittavat raportissa.

Jasmiinin vaikutukset aiheuttavat tutkijoissa erimielisyyksiä, mutta on ainakin varmaa että sen vaikutukset eivät ole negatiivisia. Jos jasmiini parantaa unen laatuani edes yhdellä prosentilla, niin mielestäni sellaisen hankkiminen makuuhuoneeseen on kannattava idea. 

Jaa uutinen Facebookissa, jotta ystäväsi saavat lukea jasmiinin vähemmän tunnetusta ominaisuudesta.