Kahdeksan yllättävää ruokaa ja tottumusta, jotka tuhoavat aivojasi

Tietyt ruoat ja tottumukset edistävät aivoterveyttä, tietyt eivät.

Tässä kahdeksan tottumusta ja ruokaa jotka voivat saattaa aivosi rappiolle.

Huonoimmat ruoat aivoillesi:

1. Kananmunan valkuainen

Syötkö kananmunista vain niiden valkuaiset? Vaikka valkuainen on hyvä proteiininlähde, niin keltuaista ei silti kannata jättää syömätä. Aivosi nimttäin taritsevat keltuaisessa olevaa koliinia. Riittävän koliininsaannin on todettu ehkäisevän monia aivojen rappeutumiseen liittyviä ongelmia. Syö siis kananmunat kokonaisina – katso täältä kananmunaniksejä ja -herkkuja.

2. Tonnikala

Tonnikala on hyvä omega-3-rasvahappojen lähde, mutta valitettavasti se sisältää usein myös paljon elohopeaa. Elimistöön kertyessään elohopea vaikuttaa myös aivojen terveyteen. Verenkierrossa olevan elohopeamäärän on todettu olevan yhteydessä huonompaan kognitiiviseen suorituskykyyn. Esimerkiksi lohi on parempi kalalaji – katso täältä lohiherkkuja.

3. Mikropopcorn

Vältä etenkin mikropoppareita, joiden raaka-aineluettelossa esiintyy sana ”osittain kovetetut kasvirasvat”, sillä ne voivat kieliä transrasvoista. Transrasvat aiheuttavat tulehdusta ja vahingoittavat aivojesi verisuonia. Katso täältä miten valmistat terveellisempiä popcorneja.

4. Keksit ja sipsit

Keksit ja sipsit eivät tarjoa kehollesi muuta kuin nopeita hiilihydraatteja ja tyydyttyneitä rasvoja. Yhdessä nämä yhdisteet laskevat aivojesi toimintakykyä ja saavat sinut väsyneeksi.

5. Alkoholi

Alkoholin läsnäolo tällä listalla ei liene kenellekään yllätys. Lue täältä yhdeksän syytä miksi alkoholin juomisen lopettaminen kannattaa – aivosolujen terveyden lisäksi.

 

Epäterveellisimmät tottumukset aivojesi kannalta:

6. Unenpuute

Alkoholi ei ole ainoa asia joka tuhoaa aivosoluja. Pennsylvanian yliopiston tutkimuksen mukaan pitkät unettomuusjaksot voivat tuhota aivosoluja samaan tapaan kuin viinakin.

7. Nestevajaus

Jos et juo riittävästi vettä, aivosi kärsivät. Aivot ovat jopa 75-prosenttisesti vettä, joten ne vaativat runsasta vesitankkausta pitkin päivää. Muista pitää vesipulloa aina mukanasi!

8. Tupakointi

Tupakan tuhannet haitalliset kemikaalit häiritsevät myös aivojen toimintaa. Nikotiini ja tupakan muut karsinogeeniset kemikaalit kovettavat aivojen verisuonia ja vaurioittavat niitä monin tavoin. Tumppaa siis tupakka ja aivosikin kiittävät!


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
 

Lähde: Men’s Health / Iltalehti