Tutkimus selvitti, miksi rasvainen ruoka lihottaa

Aivokemiassa syy lihomiseen?

Kenellekään tuskin tulee yllätyksenä että rasvainen ruoka lihottaa, mutta harva kuitenkaan tietää miksi. Tutkimus kertoo ilmiön syistä ja seurauksista, jotka ovat lähtöisin aivokemiasta.

Tutkimustulosten mukaan rasvainen ruoka sekoittaa aivojen viestijärjestelmää, joka vastaa syömishalujen lisäksi motivaatiosta, liikkumisesta ja tarkkaavaisuudesta.

”Rasvanoidankehä”

Tulosten mukaan näyttää siltä, että mielihalujaan ei kannata tyydyttää rasvaisia ruokia ahmimalla, ainakaan usein: Tutkijat havaitsivat että rasvaisten ruokien syöminen aiheuttaa eräänlaisen noidankehän, jossa aivojen viestintäjärjestelmä häiriytyy sitä enemmän mitä enemmän aivot saavat viestejä rasvaisen ruoan sulamisesta suolistossa.

Ylenmääräinen rasvansyöminen näyttää myös aiheuttavan hiljalleen pahenevan resistenssin välittäjäaineena tunnetulle dopamiinille: Rasvainen ruoka vapauttaa aivoissa mielihyvähormoninakin tunnettua dopamiinia, mutta aikaa myöten sen eritys vähenee. Samalla rasvaisen ruoan määrällä dopamiinia ei enää eritykään kuten ennen, joten annosta tulee lisätä – rasvaisten ruokien syöjä on siis koukussa kuin huumeidenkäyttäjä.

 

laihdutusnappi

 

 

Lähde: HS