Elintarvikeyhtiöt tekevät kaikkensa, jotta ostaisimme juuri heidän tuotteitaan.

Ei siis ole ihme, että ruokapakkausten terveysväittämät menevät monesti liian pitkälle etenkin väitteissään tuotteen terveellisyydestä. Ainakin oheiset viisi terveysväittämää on hyvä pistää muistiin, jotta ei kaupassa haksahda paikkansapitämättömiin iskulauseisiin.

1. ”Sisältää täysjyväviljaa”

Tuotteet jotka korostavat sisältävänsä täysjyväviljaa, sisältävät sitä yleensä hyvin vähän. Esimerkiksi muroissa on yleensä niin paljon sokeria, että täysjyväviljan osuus muroissa jää terveysvaikutustensa puolesta sokerin negatiivisten vaikutusten varjoon.

2. ”Sisältää vitamiinia tai hivenainetta X”

Jos pakkauksessa korostetaan tuotteen olevan hyvä lähde tuiki tarpeelliselle hivenaineelle, totuus on yleensä päinvastainen. Esimerkiksi monien snack-tyyppisten ruokien sisältämät vitamiinit ovat hyvin pitkälle prosessoituja. Hedelmissä vitamiinit ovat luontaisessa muodossaan ja imeytyvätkin paremmin, kun taas prosessoiduissa ruoissa niiden terveysvaikutukset jäävät olemattomiksi. Lisäksi prosessoiduissa ruoissa on yleensä niin paljon lisättyä sokeria, että se kumoaa lisätyn hivenaineen X tuoman hyödyn.

3. ”100% luonnollista” tai ”100% luonnollisista aromeista”

Kun sipsejä tai kananugetteja mainostetaan 100% luonnollisina, jotain on pahasti pielessä. Luonnollisuus ei tarkoita ruokapakkauksissa oikeastaan mitään, koska sen määritelmä on epäselvä. Selvää kuitenkin on, että nugeteissa ei ole mitään luonnollista!

4. ”Hyvä proteiinin lähde”

Jos tuote korostaa olevansa hyvä proteiinin lähde, se ei sitä todennäköisesti ole. Jos tuotteeseen on lisätty proteiinia, se on yleensä pitkälle prosessoitua soijaproteiinia, josta ei ole juurikaan hyötyä. Proteiinipitoisuuttaan julistavat tuotteet sisältävät yleensä runsaasti sokeria ja transrasvoja.

5. ”Sisältää aitoa hedelmää”

Tuotteet jotka korostavat sisältävänsä aitoa hedelmää, sisältävät yleensä aitoa hedelmää tiivisteenä. Tiivisteiksi muutettaessa hedelmät menettävät usein terveelliset ominaisuutensa ja sokeripitoisuus kasvaa moninkertaiseksi.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähde: BuzzFeed