Kun haluat varjella puutarhaasi ja viljelmiäsi, istuta pihallesi ja puutarhalaatikkoihin samettikukkaa. Samettikukka karkottaa tuholaisia, jotka muuten popsisivat kasviksesi. Samettikukan on tiedetty puutarhureiden kesken toimivan tuholaisiin, mutta aiheesta on myös tehty tutkimus, joka osoittaa kukan todella toimivan luonnollisena tuholaistorjujana.

Samettikukka toimii kumppanuuskasvina, mikä tarkoittaa sitä, että se istutetaan suojeltavan kasvin läheisyyteen joko karkottamaan tai houkuttamaan tuhohyönteisiä. Eli tuholaishyönteiset joko kaikkoavat kumppanuuskasvin vaikutuksesta tai se houkutteleekin ne itseensä suojeltavan kasvin sijasta.

Samettikukan erittämä limoneeni saa ilmeisesti monet yleiset tuholaiset perääntymään. Tutkimuksessa samettikukkaa istutettiin tomaattien viereen ja seurattiin sitten yleisen tuholaisen jauhiaisen käytöstä. Tuloksena oli, että jos tomaatin lähellä kasvoi samettikukkaa, jauhiaisten määrä oli selvästi pienempi kuin tomaateissa, joiden lähellä kukkia ei ollut.

Istuta siis samettikukkia kasvatuslaatikkoihin, kun haluat pitää tuholaiset erossa sadostasi!

Lähde: meillakotona.fi ja IL.fi