Tutkijat ovat löytäneet muovia hajottavan bakteerin Pakistanissa.

Muovin käsittely on yksi ihmiskunnan suurimmista haasteista. Muovi hajoaa vasta vuosikymmenten jälkeen, jonka vuoksi se aiheuttaa valtavia ongelmia erityisesti merissä, kun kalat, linnut ja muut eläimet syövät pieniä muovimolekyylejä luullessaan niitä ravinnoksi.

Tutkijat pelkäävät että pieniin osiin hajonnut mikromuovi voi vaarantaa myös ihmisten terveyden.

Sienet tulevat apuun

Sieni, joka syö bakteereja voi mullistaa tavan, jolla muovia käsitellään. Sieni hajottaa muovin kemialliset rakenteet – tutkijoiden mukaan sieni hajottaa muovin kokonaan vain 8 viikossa.

Kiinalainen tutkija löysi sienen roskakasasta ”Aspergillus tubingensis” -nimisen sienen. Sienien maailma on tutkijoille suurimmaksi osaksi tuntematon, sillä vain 7% kaikista maailman sienilajeista on tunnistettu. Tutkijat löytävät vuosittain noin 2000 uutta sienilajia – osa niistä hajottaa jopa öljyä ja voi ratkaista öljyvuotojen aiheuttamia ympäristökatastrofeja. Sienistä voidaan valmistaa myös lääkkeitä, sillä monilla lajeilla on antibakteerisia ominaisuuksia.

Penisilliini sienten ansiota

Jopa penisilliini keksittiin, kun Alexander Flemingin petrimaljaan lensi sieni-itiöitä, jotka olivat peräisin ”Penicillium notatum” -lajin sienestä. Fleming huomasi että sieni tappoi bakteereja ja tieto mullisti lääketieteen parantaen monia hengenvaarallisia tauteja.

Sienet ovat olleet maan päällä jo satoja miljoonia vuosia sitten. Ne ovat auttaneet kasveja levittäytymään meristä maan päälle ja olleet jopa suuressa roolissa ihmisten kehityksen kannalta.

Katso alta, kuinka sienet voivat auttaa meitä pelastamaan maapallon kasvavalta muoviongelmalta. 

 

Fungi could help save our planet – this is how

A new weapon in the fight against plastic waste.

Read more: https://wef.ch/2MwnqJs

Julkaissut World Economic Forum Sunnuntai 16. syyskuu 2018

Sienistä puhuttaessa tulee yleensä mieleen pelkät herkkutatit, suppilvahverot ja kanttarellit – ne ovat sienten itiöemiä ja vain jäävuoren huippu verrattuna rihmastoihin, jotka kulkevat maan alla jopa satoja kilometrejä. Maapallolla on miljoonia sienilajeja. 

Nämä tutkijat ansaitsevat aplodit – on todella mahtavaa että osa ihmisistä yrittää todella ratkaista muovin aiheuttamia ongelmia. 

Kommentit

kommenttia