Aamiaista ei tulisi missään nimessä jättää väliin.

Äidilläni oli aina tapana sanoa, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Tutkimuksen mukaan on käynyt ilmi, että äiti taisi olla oikeassa: aamiaisen syömättä jättävien ihmisten verisuoniin kertyy enemmän rasvaa, tämä nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä merkittävästi, Journal of the American Collefe of Cardiology kirjoittaa.

Bowl of muesli, apple, fruit, nuts and milk

Kuinka asiaa tutkittiin? 

Tutkimukseen osallistui yli 4000 aikuista, joilla ei ollut sydän- ja verisuonitauteja. Ryhmä jaettiin tämän jälkeen kolmeen osaan: aamiaisen väliin jättäjät, pienen aamupalan nauttivat (5-20% päivän kokonais kalorimäärästä) ja suuren määrän aamupalaa nauttivat henkilöt (20% tai enemmän päivän kokonais kalorimäärästä.) Tämän jälkeen tutkimukseen osallistuneista henkilöistä otettiin ultraäänikuva, jossa etsittiin aikaisia valtimonkovettumataudin merkkejä tai verisuoniin kertynyttä rasvaa.

Tutkimuksessa kävi ilmi, että aamiaisen väliin jättävillä ihmisillä kerääntyi suurempi määrä rasvaa muun muassa niskan, vatsan ja lantion alueelle.  Kevyen aamupalan nauttineet ihmiset olivat myös riskialttiita — ei kuitenkaan niin suuri kuin niillä, jotka jättivät aamiaisen kokonaan väliin.

Aamiaisen väliin jättäneillä ihmisillä oli jopa 76% suurempi riski saada niskan alueen valtimoihin rasvakertymiä. Vähän aamiaista nauttivilla ihmisillä luku oli 21%. Tilanne on ongelmallinen, sillä niskan alueen valtimot kuljettavat verta aivoihin ja mahdollinen hyytymä tai rasvan kertyminen voi aiheuttaa veritulpan, joka voi pahimmillaan johtaa aivohalvaukseen.

Tutkijat eivät vielä ole varmoja siitä, miksi aamupalan väliin jättäminen nostaa sydän- ja verisuonitautien riskiä. Epäilyksenä on se, että aamiaisen väliin jättävät ihmiset tekevät huonompia valintoja myöhemmin samana päivänä.

Nyt sinulla ei tulisi olla tekosyitä jättää aamiaista väliin. 

Jaa tieto myös ystävillesi, jotta he pysyvät terveenä mahdollisimman pitkään! 

Lähde: Prevention.com