Se mitä suuhun laitamme, vaikuttaa suuresti ajatteluun, vireystilaan ja koko elimistön toimintaan.

Kaikki tietävät ne päivät kun keskittyminen tuntuu erityisen vaikealta, väsymys painaa päälle ja ajatus juoksee hitaasti. Vaikka meille on tarjolla monenlaisia piristeitä, kuten kofeiini ja energiajuomat, valitettavasti ne vain ruokkivat kyseisiä ongelmia pitkällä aikavälillä.

Tiedät varmasti sen tunteen, kun raskaan aterian jälkeen alkaa väsyttämään ja olo muuttuu ”sumeaksi”. Samalla tavalla tietyt ruoat vaikuttavat positiivisesti aivoihin lisäämällä keskittymiskykyä ja energiaa. Aivot käyttävät kaikken kaikkiaan 20 prosenttia ihmisen käyttämästä energiasta, joten oikeanlainen ”tankkaus” näkyy ja tuntuu koko elimistössä.

Tässä muutama esimerkki ruoka-aineista, jotka tutkitusti antavat aivoillesi tehoa, silloin kun sitä tarvitaan.

1. Jalopähkinät, kuten saksanpähkinä

Saksanpähkinät ovat niin hyväksi aivoille, että ne jopa muistuttavat niitä ulkonäöltään. Ne sisältävät monityydyttyttymättömiä rasvahappoja, kuten linoleiinihappoa. Kyseiset rasvahapot suojaavat aivojen hermosoluja tehokkaasti ja tutkitusti ylläpitävät aivojen toimintaa. Näiden lisäksi kyseiset pähkinät ovat niin terveellisiä sydän- ja verenkiertoelimistölle, että ne pienentävät tutkimusten mukaan sepelvaltimotaudin riskiä jopa 30 prosenttia. Hyvä verenkierto tehostaa aivojen hapen saantia, joka puolestaan ylläpitää keskittymiskykyä ja vireystilaa.

2. Oliiviöljy

Oliiviöljyn tehokkaista terveysvaikutuksista aivoille ja elimistölle on olemassa lukuisia tutkimuksia, jotka todistavat sen, että jokaisen tulisi käyttää sitä ruoanlaitossa. Sen sisältämät antioksidantit suojaavat aivoja ja tehostavat niiden toimintaa, erityisesti ikääntyessä. Oliiviöljyn sisältämä K- vitamiini pitää aivosi terävänä ja vauhdittaa niiden toimintaa. Oliiviöljyn sisältämät yhdisteet jopa lisäävät aivojen molekyylien tuotantoa, jotka liittyvät mm. näköön, puheeseen ja muistiin.

3. Marjat

Ajattele kuinka hienoa on se, että omasta luonnosta löytyy tällaisia antioksidanttien tehopakkauksia. Marjat – ja erityisesti mustikat ovat täynnä flavonoideja, eli antioksidantteja, jotka suojaavat aivojasi. Ne liittyvät oleellisesti myös muistiin, ajatteluun ja oppimiseen. Nämä yhdisteet myös edistävät tiettyjen proteiinien syntymistä, jotka puolestaan tehostavat aivosolujen syntymistä ja kehittymistä. Marjat sopivat erittäin hyvin aamu- ja välipalaksi.

4. Tumma suklaa

Kun nautit muutaman palan tummaa (väh. 70% kaakaosta valmistettua) suklaata, aivoissasi alkaa tapahtumaan mielenkiintoisia reaktioita. Tumma suklaa sisältää tryptofaania, joka toimii oleellisena osana serotoniinin valmistuksessa. Lisäksi kaakao on yksi harvoista raaka-aineista, joka sisältää mielihyvää tuottavaa anandamidia. Tumma suklaa sisältää myös flavonoideja, jotka tehostavat aivoverenkiertoa ja näin parantavat mm. keskittymiskykyä.

5. Kurkuma

Useilla mausteilla on hyviä terveysvaikutuksia, mutta kurkuma nousee ehdottomasti niiden yläpuolelle. Se siältää erittäin aktiivista antioksidanttia kurkumiinia. Yksi monista krkumiinin tehtävistä on lisätä aivosolujen tuotantoa. Lisäksi se taistelee kehon matala-asteista tulehdusta vastaan, jonka tiedetään olevan yhteydessä aivoja rappeuttaviin sairauksiin, kuten Alzheimerin tautiin. Hyödyllinen annos kurkumaa on 1/4-1/2 teelusikallista päivässä. Kurkumiini on sellaisenaan melko huonosti imeytyvä aine, joten sen imeytymistä voi tehostaa käyttämällä sen kanssa pippuria. Pippurin ainesosat tehostavat tutkitusti kurkumiinin imeytymistä jopa 2000%.

6. Avokado

Avokado koostuu lähes 67% tyydyttymättömistä rasvahapoista, jotka ovat parasta ”polttoainetta” aivoille. Avokado sisältää myös 12 erilaista vitamiinia ja 8 hivenainetta, joten se on todellinen tehopakkaus. Avokadosta saat myös tyrosiinia, joka on dopamiinin esiaste. Dopamiini on aivojen välittäjäaine, joka vaikuttaa elimistöön piristävästi ja tehostaa oppimista.

Jaa tämä artikkeli ystävällesi, joka on viime aikoina kokenut väsymystä ja keskittymisen puutetta.

Lähteet: huffingtonpost.com, bebrainfit.com