Stressiä voi vähentää monin arkisin konstein.

Kokeile vaikka näitä:

1. Selvitä mistä stressi oikein tulee

Stressaantuneena tuntuu yleensä siltä kuin kaikki seinät kaatuisivat päälle. Todellisuudessa kyse on yleensä jostakin yksittäisestä tekijästä, joka nostaa verenpainettasi. Hengähdä siis hetki ja mieti: Mikä on se suurin yksittäinen asia joka sinulle aiheuttaa stressiä juuri nyt?

2. Selvitä mitä asioita voit hallita – ja ota ne hallintaan

Et voi kontrolloida pomosi mielenliikkeitä etkä kansantalouden tilaa, mutta voit kontrolloida sitä miten reagoit niihin. Pahin asia mitä voit tehdä, on että yrität stressaantuneena kontrolloida asioita joita et voi kontrolloida.

Jos koet että sinulle annettu tehtävä on liian suuri – esimerkiksi lopputyö tai gradu voi tuntua tällaiselta – niin ota yhteyttä ohjaajaasi tai johonkuhun jolta voit pyytää apua. Kun palastelet – yksin tai apurin kanssa – tehtävän pieniin osasiin, se ei tunnu enää niin suurelta ja pystyt etenemään.

3. Tee sitä mitä rakastat

Pystyt hallitsemaan stressiä paremmin töissä, jos teet työtä jota rakastat ja jos koko muu elämäsi on täynnä asioita joista pidät.

4. Hallitse aikaasi

Stressaantuneena tuntuu yleensä siltä että aika ei riitä mihinkään. Hankkiudu kalenterisi herraksi jättämällä pois kaikki turha elämästäsi – kaikki sellainen jonka voit hyvin jättää tekemättä, jonka voit delegoida tai ostaa palveluna joltakulta muulta. Käytä ”to do” -listoja.

5. Liiku ja nuku tarpeeksi

Riittävä uni ja liikunta ovat erittäin toimivia tapoja poistaa stressiä. Varaa niille aikaa kalenterissasi.

6. Opettele sanomaan ei

Monet ovat huonoja sanomaan ”ei” – tuntuu kuin hylkäisit lopullisesti henkilön jolle annat kieltävän vastauksen. Onnelliset ja tuotteliaat ihmiset kuitenkin osaavat ein sanomisen taidon – opettele sinäkin.

7. Rakasta virheitäsi

On erittäin raskasta koittaa jatkuvasti välttää virheiden tekemistä. Jatkuva virheettömyys ei kuitenkaan ole meille ihmisolennoille edes mahdollista. Omista – ja etenkin muiden – virheistä kannattaa päinvastoin ottaa oppia. Virheitä ja niiden tuomaa viisautta voi oppia jopa rakastamaan!


Katso myös:
Lisää hyvinvointiaiheisia juttuja

Lähde: Yle / Psychcentral

Kommentit

kommenttia