Kaikenlainen liikunta auttaa pitämään kehon kunnossa, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan kakkostyypin diabetesta sairastavien kannattaa harrastaa erityisesti lyhyitä tehotreenejä tasaisemman kuntoliikunnan lisäksi.

Diabetologia-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että 90 sekunnin tehotreenit kuntopyörällä näyttivät edistävän diabeetikoiden terveyttä jopa paremmin kuin pidempikestoinen kuntoliikunta. Tutkimuksessa havaittiin että tehotreenit polttivat rasvaa diabeetikoiden maksasta ja vahvistivat sydäntä tavalla jota ei ole todettu aerobisen liikunnan yhteydessä. Tutkijoiden mukaan nopeat tehotreenit eivät siis pelkästään ehkäise diabeteksen aiheuttamia haittoja elimistössä – ne näyttävät jopa korjaavan niitä.

 

Tutkimukseen osallistui yhteensä 28 koehenkilöä, joista osa osallistui tehotreeneihin 12 viikon ajan. Tutkimuksen pienimuotoisuuden vuoksi tutkijat kehottavat tiedeyhteisöä toistamaan kokeen suuremmalla koehenkilömäärällä. Tulokset vaikuttavat kuitenkin lupaavilta – ei muuta kuin lenkkipolulle ja parin minuutin tehospurtteja juoksemaan!

 

 

Katso myös:

Lisää diabetesasiaa

 

 

Lähde: Iltalehti / Duodecim