Vuonna 1974 Urho Kekkonen antoi Suomen Kuvalehdelle haastattelun, jossa hän kertoi eturauhasvaivoistaan ja niihin liittyneestä leikkausoperaatiosta. Kekkonen kertoi haastattelussa myös lääkärinsä kertoneen, että saunomisen jälkeen otettu olut on erityisen haitallista eturauhaselle. Kekkosen kuuleman lääkärinlausunnon mukaan viileässä nautittu olut saunan jälkeen saa ”eturauhasen sairaalloisesti kasvamaan”.

Kekkosen lausunnosta nousi kohu – siitä eivät pitäneet suomalaiset saunojat eivätkä panimoliitto. Myöhemmin Kekkosta hoitanut professori K.J. Oravisto täsmensi Kekkoselle antamaansa ohjetta ja lievensi sitä hieman.

 

Mikä on tiedepiirien näkemys saunaoluen ja eturauhasvaivojen yhteydestä tänä päivänä?

Iltalehden haastattelema urologian professori Kimmo Taari toteaa, että oluessa ei sinänsä ole mitään mikä aiheuttaisi eturauhasen liikakasvua. Olut on kuitenkin diureetti, eli se edesauttaa virtsan erittymistä. Oluen diureettisuus ja sen runsas juominen voivat kuitenkin todella stimuloida eturauhasen liikakasvua, jos virtsaa pidättelee ja virtsarakko pääsee näin laajenemaan.

Entä sitten saunan jälkeinen vilvoittelu? Taarin mukaan kylmettyminen voi todella myös aiheuttaa eturauhasen ärtymistä, eli saunan jälkeen ei kannata liian pitkään istuskella kylmässä.

 

Summa summarum: Muistetaan siis käydä pissalla ja pysyä lämpimänä, niin ei yhdestä tai parista saunaoluesta mitään haittaa ole!

 

 

Katso myös: Lisää olutjuttuja / Lisää terveysjuttuja

Lähde: Iltalehti

Kuva: cyclonebill

 

Henri Isometsä / Herkkusuu uutiset

Kommentit

kommenttia