Oletko huomannut kiivastuvasi helpommin silloin kun olet nälkäinen?

Tai onko kaverisi ehkä suivaantunut sinulle ollessaan kovin nälissään? Kyseessä on ilmiö nimeltä nälkäkiukku, ”hanger”.

Nälkäkiukkua on tutkittu myös tieteellisesti. Tässä kolme syytä jotka tiedemiehet ovat löytäneet tämän harmillisen mutta kovin yleisen ilmiön taustalta.

1. Glukoosin määrä verenkierrossa laskee – aivot ovat hädässä

Kun syöt, ravintoaineet imeytyvät verenkiertoosi glukoosina ja muina ravintoaineina. Glukoosi on erityisen tärkeää aivoille, joten kun ruokailusta alkaa olla jo aikaa ja glukoositaso on alhaalla, niin ”tunnet” sen ensimmäisenä aivoissasi: Puhe ei ehkä luista enää yhtä hyvin ja olo muuttuu äreäksi, mikä voi ilmetä myös tiuskimisena.

2. Kehoon vapautuu stressihormoneja

Kun aivot huomaavat glukoosivarantojen ehtyneen, se signaloi keholle glukoositarpeestaan hormonien välityksellä. Nämä hormonit sattuvat olemaan stressihormoneja, eli kortisolia ja adrenaliinia. Näiden hormonien lisääntyminen kehossa voi vahvistaa nälkäkiukkua ja aiheuttaa vihanpurkauksia.

3. Samat geenit kontrolloivat nälkää ja vihaisuutta

Kolmas syy nälkäkiukulle on se, että vihan ja nälän tunteet ovat hyvin läheistä sukua keskenään: Samat geenit kontrolloivat kumpaakin tunnetilaa. Eräs näiden geenien tuote on neuropeptidi Y -niminen yhdiste. Tutkimuksissa on havaittu, että paljon neuropeptidi Y:tä verenkierrossaan omaavat henkilöt ovat usein impulsiivisia ja alttiita vihanpurkauksille.

Mikä sitten on paras lääke nälkäkiukulle? Ainakin vaikeat ja monimutkaiset ongelmat kannattaa pyrkiä ratkomaan vasta syömisen jälkeen, ei nälkäisenä.

 

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja hyvinvointiin liittyvää asiaa

 

 

Lähde: IFL Science, Iltalehti