Tämä kevytlimsatutkimus on saanut paljon mediahuomiota.

Tutkimuksen tuloksissa väitetään kevytlimsojen olevan vettä parempia juomia painonpudottamisessa.

Tutkimuksen tulokset kertovat, että kevytjuomia juoneet koehenkilöt laihtuivat 12 viikon aikana keskimäärin 2 kg enemmän kuin koehenkilöt, jotka olivat aiemmin juoneet kevytjuomia mutta lopettivat tapansa kokeen ajaksi. Erikoisten johtopäätösten lisäksi tutkimuksen tekee kyseenalaiseksi sen rahoitus, joka on peräisin Coca-Colan kaltaisilta juomayhtiöiltä.

Juodako siis kevytlimsoja vai ei?

Ennen kuin aloitat uudelleen dieetticolan juomisen, kannattaa harkita kaksi kertaa. Kuten aiemmin todettua, kaikki tutkimuksen koehenkilöt olivat kevytlimsanjuojia. Osa heistä joutui lopettamaan kevytlimsojen juonnin kokeen ajaksi.

Oli kyse sitten limsasta tai tupakasta, addiktoivan paheen lopettaminen voi heikentää kykyä hillitä itseään muiden paheiden suhteen, kertoo ravitsemusterapeutti Jaime Mass. Tutkimuksen tuloksia voi siis selittää se, että osa koehenkilöistä korvasi aiemman kevytjuomaharrastuksensa ainakin osittain jollain muulla paheella – tämä on Massin mukaan hyvin yleistä minkä tahansa addiktion yhteydessä.

Kevytjuomat voivat aiheuttaa ongelmia kehon hormonitasapainossa. Kevytjuomien keinotekoinen makeus voi sekoittaa kehon kyvyn arvioida mm. energiansaantiaan – paljonko kaloreita on kulutettu ja paljonko vielä tarvitaan. Tämä selittänee miksi dieettijuomien juojilla on keskimäärin moninkertaisesti suurempi vyötärön ympärysmitta kuin niillä jotka eivät kyseisiin juomiin koske.

Oli miten oli, varmaa on että kevytlimsat eivät ole mikään maaginen ratkaisu painonhallintaongelmiin.

Lähde: Women’s Health

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Kommentit

kommenttia