Noudatatko vieläkin äidin ravitsemusohjeita? Tarkista pitävätkö ne vielä paikkansa.

Jokainen muistaa varmasti lapsuudesta erilaisia ruokailuun liittyviä ohjeita, joista äiti jaksoi aina muistuttaa. Vaikka useimmissa tilanteissa äiti on aina oikeassa, tulisi aikojen muuttuessa myös tarkistaa pitävätkö ohjeet paikkansa.Mature Mother With Adult Daughter Watching TV At Home

Ruualla ei saa leikkiä

Äiti opetti, että ruualla ei saa leikkiä. Ruuan sörkkiminen lautasella on huonotapaista ja epäkohteliasta. Toisaalta ruualla leikkiminen voi tarkoittaa myös uusien yllättävien makuyhdistelmien löytämistä. Oletko koskaan maistanut pekoniin käärittyä grillibanaania — se on nimittäin erittäin herkullista!

Maito on paras ruokajuoma

Maidon terveellisyyden kyseenalaistamista ei Suomessa ole juurikaan harrastettu, mutta lukuisat tuoreet tutkimukset ovat avanneet keskustelua maidon terveellisyydestä.
Tämänhetkinen suositus on, että maitoa tulisi nauttia päivittäin sen D-vitamiini- ja kalsiumpitoisuuden vuoksi, mutta saman vaikutuksen saa myös muista maitotuotteista ja ruoka-aineista. Huomiota tulisi erityisesti kiinnittää maidon laatuun ja rasvapitoisuuteen.

Ruokaa ei saa koskaan laittaa kylmään lämpimänä

Kuuman ruuan laittaminen jääkaappiin nostaa jääkaapin lämpötilaa ja altistaa näin muut ruoka-aineet lämmölle. Lämpötilan nousu tarkoittaa myös suurempaa sähkönkulutusta, sillä jääkaappi joutuu jäähdyttämään kovemmalla teholla. Äiti opetti myös, että kuuman ruuan äkkijäähdyttäminen tekee siitä happaman makuista. Anna siis ruuan jäähtyä huoneenlämmössä ennen jääkaappiin laittamista.

Lautanen pitää syödä tyhjäksi

Ruokaa ei tulisi heittää koskaan hukkaan, mutta se ei tarkoita sitä, että valtava annos tulisi ahmia mukisematta. Nykyisten suositusten mukaan päivän aikana tulisi mielummin syödä pienempiä annoksia useasti, kuin isoja annoksia harvemmin.

Kaikki vihannekset on syötävä lautaselta

Äiti oli tässä asiassa oikeassa. Vihanneksia tulisi edelleen syödä puoli kiloa päivässä ja siitä kannattaa pitää kiinni. Jos et millään jaksa syödä annosta loppuun, syö edes kasvikset pois.

Säilytä kotona aina herkkuja vieraiden varalta

Aikana ennen älypuhelimia ja nettiä vieraat saattoivat putkahtaa kylään useammin ilmoittamatta ja tällöin oli tärkeää, että kotoa löytyy tarjottavaa kahvin kanssa. Nykyään kuitenkin olemme enemmän yhteydessä tuttujemme kanssa, joten nämä yllätysvierailut jäävät vähemmälle. Herkkujen pitäminen kotona voi olla houkuttelevaa ja saatat päätyä syömään ne lopulta itse.

Lukiessani näitä sanontoja, mieleeni palasi äidin ääni ja oma lapsuuteni — jaa artikkeli ystävälle, joka on varmasti myös saanut kuulla näitä ”sääntöjä” lapsena.