Paastolle vai ei?

Helsingin Sanomat uutisoi Cell Metabolism -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa selvitettiin muutaman päivän paaston vaikutusta ihmisten ja koe-eläinten terveyteen. Selvisi, että vaikutukset ovat positiivisia ja varsin merkittäviä.

1. Elinikä piteni

Koe-eläiminä toimineiden hiirien elinikä piteni kolmella kuukaudella, kun ne olivat vähäkalorisella dieetillä muutamana päivänä joka kuukausi. Koe-eläinten eliniän pidentyminen ei ole suoraan verrannollinen ihmisiin, mutta vaikutus lienee samankaltainen ihmisillä. Kolme kuukautta on merkittävä eliniän lisäys hiiren elämässä.

2. Terveys parani

Koe-eläinhiirien terveys parani. Ne sairastuivat syöpään lähes puolet harvemmin kuin enemmän kaloreita syöneet lajitoverinsa.

3. Muisti terävöityi

Tutkimustulosten mukaan näyttää siltä, että paastonneiden hiirien aivojen hippokampukseen syntyi uusia neuroneita. Tämä näkyi siten että paastonneet hiiret päihittivät normaalisti ruokailleet verrokkinsa muistitesteissä.

4. Rasva hävisi vyötäröltä

Tämä havainto tehtiin tutkimuksessa hiirien lisäksi myös ihmiskoehenkilöissä. Ajoittainen niukkuus näyttää siis olevan tehokas tapa laihduttaa – kaiken muun hyvän ohella.

5. Sydän- ja verisuonitautien riski pieneni

Tutkimuksessa havaittiin, että ihmiskoehenkilöiden verenkierrossa oli paastojaksojen jälkeen vähemmän erästä proteiinia, joka on vahvasti yhteydessä sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen.

 

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähde: HS

Kommentit

kommenttia