Viime päivien ykkösuutisena ovat olleet ensin S-ryhmän ja sitten muidenkin suurten kauppaketjujen tiedotteet hinnanalennuksista.

Tässä yhdeksän syytä miksi ruokakaupat nokittelevat toisiaan nyt hinnanalennuksilla.

1. Kilpailu

Kilpailu kovenee kaikilla toimialoilla – myös kaupanalalla. Hinnoista on muodostunut tärkeä kilpailuvaltti.

2. Ilmaa hinnoissa

Kauppaketjut ovat pitkään korjanneet suurimman katteen elintarvikkeiden tuotantoketjussa. Näistä paksuista tulosmarginaaleista on varaa hellittää hieman ja jakaa hyötyä nyt kuluttajillekin.

3. Markkinointitemppu

Hintasodan aloittanut S-ryhmä teki tuotteiden alentamisen näyttävästi. Suomen päämedioiden huomio kiinnittyi täysin S-ryhmän lanseeraamaan ”halpuuttamiseen”. S-ryhmä sai näin ilmaista näkyvyyttä monien lehtien etusivuilla ja tv-kanavien uutislähetyksissä.

4. Öljyn hinta

Suomi on pitkien etäisyyksien maa. Reilusti alentunut öljyn maailmanmarkkinahinta heijastuu vihdoin myös elintarvikkeiden hintaan – tämä tapahtuu pudonneiden kuljetuskustannusten kautta.

5. Vähenevät investointitarpeet

SOK:n pääjohtaja Taavi Heikkilä on sanonut hinnanalennusten olevan S-ryhmän tärkein strateginen muutos vuosikymmeneen. S-ryhmä ei enää rakennuta yhtä paljon uusia Prismoja kuin ennen, vaan keskittyy jatkossa säilyttämään markkinaosuutensa mm. hinnanalennuksin.

6. Lidl

K- ja S-ketjut ovat katselleet kauhulla Lidlin kasvua. Lidlin markkinaosuus Suomessa kasvoi peräti 20 prosentilla vuonna 2013: 5,5 prosentista 6,6 prosenttiin.

7. Venäjä

Venäjän tuontirajoitteet ovat aiheuttaneet Euroopassa ylitarjontaa mm. sianlihasta ja maitotuotteista. Tämä vaikuttaa alentavasti ruoan tukkuhintoihin.

8. Kuluttajien varovaisuus

Heikko taloustilanne on saanut asiakkaat varovaisiksi rahankäytön suhteen. Hinnanalennukset osuvat hedelmälliseen maaperään vaikeina aikoina.

9. Halvat sisäänheittotuotteet

Koska hinnanalennukset ovat kohdistuneet erityisesti suosituimpiin elintarvikkeisiin, ne toimivat myös ns. sisäänheittotuotteina. Ihmiset tulevat siis hakemaan halpaa Oltermannia, mutta saattavat napata kärryynsä myös kalliimpia kulutustavaroita tai muita normaalihintaisia elintarvikkeita.

Katso myös: Lisää asiaa ruoasta ja rahasta
Lähde: Iltalehti