Tässä seitsemän varsin tehokasta tapaa vähentää ruokajätteen syntymistä.

Jos ruokajätteen vähentäminen kiinnostaa, katso nämä vinkit!

1. Jos vähänkään epäilet ettet saa käytettyä kaikkea, pakasta

Käytännössä kaiken voi pakastaa ja sulattaa sitten kun sopii. Nestemäisiä ruokia ja juomia kannattaa pakastaa myös jääpalamuotteihin – näin saat esimerkiksi pestosta sopivia kerta-annoksia, jotka voit sulattaa kutakin yksittäistä annosta varten kerrallaan.

2. Aseta herkimmin pilaantuvat ruoat aivan silmiesi eteen ylähyllylle

Aseta vanhimmat ja muuten vain herkimmin pilalle menevät ruoat ylähyllylle silmiesi tasolle jääkaappiin: Esimerkiksi torilta ostamasi mustikat ja mansikat. Kun ruoat alkavat lähentyä viimeistä käyttöpäiväänsä, siirrä ne tälle kohdalle. Näin saat jääkaappiin saman tyyppistä kiertoa kuin ruokakaupoissa, joissa nopeimmin pilaantuvat elintarvikkeet siirretään perältä eteen, jotta ne tulevat ostetuiksi.

3. Säilytä ketsuppi ja sinappi vihanneslokerossa

Miksi ihmeessä? Siksi että ruoat tuppaavat unohtumaan vihanneslokeroon. Sinappi, ketsuppi ja muut lisukkeet eivät mene pilalle, joten ne sopiikin unohtaa sinne.

4. Suunnittele ruokailujasi muutama päivä eteenpäin, mutta älä sitä enempää

Ruokaa kannattaa ostaa muutaman tulevan päivän tarpeet silmälläpitäen, mutta ei välttämättä sitä enempää. Jos suunnittelet koko viikon, niin on todennäköistä että ravintolaillalliskutsu tai muut yllätykset pilaavat suunnitelmasi – ja mahdollisesti raaka-aineetkin ehtivät mennä vanhoiksi (ks. kohta 1)

5. Käytä mielikuvitusta ylijäämäruoan käyttämisessä

Tiesitkö että italialaiset keksivät pizzan alunperin ylijäämäruoan hyödyntämiseen? Pizzataikinan päälle kasattiin kaikkea sitä mitä oli aiemmista ruokailuista jäänyt yli – näin pizzat saivat mitä mielikuvituksellisimpia toppinkeja. Ylijäämälihaa voit käyttää myös vaikkapa salaateissa tai aamiaisomeletissa.

6. Tee lista jääkaappisi sisällöstä

Kiinnitä jääkaappisi oveen liitutaulu (tai maalaa kaapin oveen sellainen!). Voit listata tauluun jääkaapin sisällön – tämä auttaa sinua ostoslistan tekemisessä sekä ruokajätteen ehkäisemisessä.

7. Simppeli niksi tuoreiden yrttien käyttöiän pidentämiseen

Kuulostaa ehkä uskomattomalta, mutta testaa itse: Laita muovipussiin pieni loraus vettä ja yrtit pussiin. Sido pussi tiukasti kiinni ja laita jääkaappiin. Näin yrtit pysyvät freeseinä huomattavasti pidempään.

Millaisin niksein sinä vähennät ruokajätteen syntymistä? Jaa vinkkisi alla kommenteissa!

 

 

Katso myös:

Lisää keittiöniksejä

Lähde: TheKitchn