Pakastaminen on kätevä tapa pidentää monien ruokien käyttöikää.

Joillekin ruuille pakastaminen ei kuitenkaan sovi. Tässä niistä seitsemän.

1. Lehtevät salaatit

Lehtisalaatti ynnä muut lehtevät salaatit menettävät makunsa ja rapeutensa pakastimessa. Säilytä lehtisalaattia jääkaapissa.

2. Uppopaistetut ruoat

Uppopaistettujen ruokien (nugetit, ranskikset, ym.) koko idea piilee niiden rapeassa kuoressa. Kuori menettää rapeutensa pakastimessa. Syö uppopaistetut herkut tuoreena!

3. Kananmunat

Vesi laajenee jäätyessään. Kananmunat sisältävät paljon vettä, joka jäätyessään rikkoo munankuoren. Lopputuloksena voi olla sotku, jota saat siivota pakastimesi pohjasta pitkään ja hartaasti.

4. Tuoreet vihannekset ja hedelmät (kurkku, tomaatti, ym.)

Tuoreissa vihanneksissa ja hedelmissä on paljon vettä, joka jäätyessään laajenee ja rikkoo vihanneksen tai hedelmän solurakennetta. Tuloksena on pehmeä, pahanmakuinen elintarvike.

5. Smetana

Smetana separoituu, eli sen rakenne hajoaa pakastettaessa. Smetana on kyllä syömäkelpoista pakastamisen jälkeen, mutta ei mikään ilo silmälle.

6. Leivänmurut, croutongit, ym.

Muruja lisätään yleensä tuomaan piirakkaan tai torttuun rapeutta. Pakastin vie tehokkaasti leivänmurujen rapeuden, joten laita murut sulatetun piirakan päälle vasta jälkikäteen. Älä siis pakasta leivänmuruja.

7. Perunat

Jäätymisestä seuraava veden laajeneminen tuhoaa perunan solukkoa, pilaten perunan maun. Jos välttämättä haluat pakastaa perunoita, keitä ne ensin. Säilytä tuoreita perunoita mielellään viileässä ja pimeässä.

 

Lähde: Huffington Post

Kommentit

kommenttia