Monet arkipäiväiset ruoat ja tavarat sisältävät terveydelle haitallisia kemikaaleja.

Tänä päivänä ruokaa tuottavat yritykset käyttävät hirveitä määriä torjunta-aineita ja kemikaaleja, jotta sato kasvaisi nopeasti ja pysyisi terveenä. Monet aineet ovat sen verran uusia, että niiden pitkäkestoisia vaikutuksia ihmisiin ei vielä tiedetä.

Kaikkea on silti turha yrittää välttää, mutta joissakin asioissa olisi hyvä olla ainakin tietoinen tuotteen sisältämistä aineista.

Katso alta kuusi asiaa, joista tutkijat yrittävät pysyä mahdollisimman loitolla:

1. Kahvi ja banaani tulisi ostaa aina luomuna. Ei-luomukahvissa ja –banaanissa on paljon suuria määriä torjunta-aineita, jotka ovat haitaksi hormonitoiminnalle.

2. Tonnikala sisältää paljon elohopeaa, joka on vaarallinen hermostomyrkky. Elohopean määrä kasvaa kaloissa sitä mukaa, mitä vanhempia ja kookkaampia ne ovat.

3. Mansikat ja viinirypäleet sisältävät usein homehtumista ehkäisevää ainetta, joka sotkee hormonitoimintaa.

4. Monissa huonekaluissa, kodin elektroniikassa sekä vaatteissa on palontorjunta-aineita, joille altistumme kotioloissa. Ongelma tulisi ottaa huomioon, sillä ihminen viettää ajastaan jopa 90% sisällä.

5. Tölkeissä ja metallipurkeissa on bisfenoli A:ta, joka vaikuttaa negatiivisella tavalla hormonitasoihin.

6. Kemikaaleja sisältävät aurinkorasvat ovat haitaksi kehollesi, sillä niistä imeytyy hormonitoimintoja häiritseviä kemikaaleja. Paras tapa suojautua auringolta on yksinkertaisesti pukea päälle sopivasti vaatteita.

Lähde: IS