Tässä viisi yleistä myyttiä valurautaisista keittiövälineistä.

Moneenko näistä uskoit?

Myytti 1: Metallisten paistilastojen käyttöä tulisi välttää

Valurautapannu ei ole moksiskaan metallisista lastoista, lusikoista tai kauhoista. Jos ruoan sekaan irtoaa pannusta jotain, kyse on todennäköisesti aiemmin pannuun kärähtäneistä ruoanjämistä.

Myytti 2: Tomaattikastikkeita ja muita happamia ruokia ei tulisi valmistaa valurautapannussa

On totta että hyvin happamien ruokien valmistamiseen valurautapannua tai -pataa ei välttämättä kannata käyttää. Tämä johtuu siitä että pannun pintaan imeytynyt öljykerros voi syöpyä pois happamien ruokien mukana. Öljykerroksen häviämisen maistaa suussaan mm. ruoan metallisena sivumakuna. Pääsääntöisesti tomaattikastikkeet ja muut happamammatkin ruoat voi kuitenkin valmistaa valurautavälineillä, kunhan muistaa pitää pannut hyvin öljyttyinä. Happamien ruokien ei kannata myöskään antaa seistä pannuissa pidempään kuin on välttämätöntä.

Myytti 3: saippualla peseminen tuhoaa valurautapannun

Saippua ei tuhoa valurautapannua. Kannattaa kuitenkin käyttää mietoa käsisaippuaa ja kuivata sekä öljytä pannu hyvin heti pesemisen jälkeen. Katso täältä tarkemmat ohjeet valurautapannun pesemiseen.

Myytti 4: Ruosteinen valurautapannu on kertakaikkisen pilalla

Väärin! Ruosteinen valurautapannu saa uuden elämän kun ruosteet harjaa pois. Katso täältä ohjeet ruosteisen valurautapannun palauttamiseksi kuosiinsa.

Myytti 5: Valurautapannussa paistetusta ruoasta saa päivän rauta-annoksen

On totta että happamat ruoat voivat aiheuttaa raudan imeytymistä pannusta ruokaan (katso myytti 2). Nämä rautamäärät jäävät kuitenkin hyvin pieniksi. Suosi ennemmin rautapitoisia ruokia kuten maksaa.

 

Katso myös:

Lisää valurautatietoutta

Lähde: TheKitchn