Kannattaa valita sanansa tarkasti kun puhuu absolutistille tai alkoholismista toipuvalle alkoholista.

Tässä muutama virke joita ei kannata käyttää puhuessaan jollekulle jolle alkoholi on ollut ongelma, tai jotka eivät muuten vain halua enää juoda.

1. ”Etkö voi ottaa vain yhtä tai kahta ja lopettaa siihen?”

Tämä juuri on alkoholistin ongelma: alkoholin nauttiminen vie kyvyn kontrolloida juomista, siten että se pysyisi järkevissä mittasuhteissa.

2. ”Pystyt kuitenkin kontrolloimaan itseäsi, etkö?”

Yksi ainoa juoma voi saada alkoholistin päässä ”naksahtamaan”, minkä jälkeen juomista on vaikea lopettaa. Kyse on neurofysiologisesta ongelmasta, joka ei ole vain tahdonlujuudesta kiinni.

3. ”Etkö halua juhlia kanssani?”

Jos haluat juhlistaa jotakin nostamalla maljan, on tällaisen kommentin sanominen erittäin epäkohteliasta absolutistiystävääsi kohtaan. Se aiheuttaa ystävällesi ikävän olon ja houkutuksen ”ottaa nyt sitten vain tämän kerran” (ks. kohta 2).

4. ”En kutsunut sinua koska tiedän ettet juo”

Ei kannata tehdä asioista ikäviä tällaisella kommentilla. Kerro mieluummin hiljattain absolutistiksi kääntyneelle ystävällesi avoimesti, että tämän seuraa kyllä arvostetaan, mutta että tähän baari-iltaan kutsuminen ei olisi tuntunut tässä tilanteessa sopivalta. Voit myös järjestää iltamat jossain muualla kuin baarissa, jolloin ystäväsi pääsee mukaan mutta ei joudu kiusauksille alttiiksi.

 

 

Lähde: Huffington Post

 

Kommentit

kommenttia