Tässä viisi niksiä joilla varmistat että lapsesi syö terveellisesti.

Nämä niksit on hyvä tietää.

1. Ohjaa perheesi ruokavalintoja, älä sanele niitä

Sitä lapset syövät mitä keittiön kaapeista löytyy. Valitse siis monipuolisesti terveellisiä ruokia kaupasta ja anna lastesi valita itse välipalansa niiden joukosta.

2. Rauhoita ruokahetket

Totuta lapsesi yhteisiin ruokahetkiin – tällöin ruoka tulee syötyä myös hitaammin. Hitaampi syömisrytmi ehkäisee ylensyöntiä ja lihomista, koska kylläisyyssignaalit ehtivät paremmin mahalaukusta aivoihin.

3. Ota lapset mukaan ruoanlaittoon

Ruoanlaitto on paitsi hauskaa yhdessäoloa, se saattaa tehdä eksoottisen tuntuisten ruokien maistamisesta helpompaa. Kun lapsi on päässyt valmistamaan ruokaa, se saattaa maistua paremmin.

4. Suunnittele välipalat

Välipalat ovat ok, kunhan ne ovat pääsääntöisesti terveellisiä: Esimerkiksi hedelmiä ja pähkinöitä. Keksejä ja sipsejä ei kannata kokonaan kieltää, koska silloin niistä tulee entistäkin houkuttelevampia ”syntisiä herkkuja”. Salli epäterveellisemmätkin snacksit juhlissa ja muissa sosiaalisissa tilaisuuksissa.

5. Älä käytä ruokaa rankaisukeinona tai palkkiona

On huono idea jättää lapsi iltapalatta rangaistuksena huonosta käytöksestä. Tällöin lapsi voi kokea että ”kohta ruoka viedään taas nenäni edestä, on syötävä niin paljon ja niin nopeasti kuin suinkin”. Toisaalta herkkujen käyttäminen palkkiona on myös huono idea: Jos palkitset lasta karkeilla, karkkien arvo ja houkuttelevuus voivat nousta lapsen silmissä.

 

Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: WebMD

Kommentit

kommenttia