Runsas punaisen lihan syöminen on jo pitkään yhdistetty kohonneeseen syöpäriskiin, mutta tutkijat ovat löytäneet syyn ilmiölle.

Californian Yliopistossa julkaistu tutkimus kertoo, että syypää on sokeriyhdiste jonka tieteellinen nimi on Neu5Gc. Kyseessä on lihan sisältämä sokeri, joka ei aiheuta nisäkkäiden ruoansulatuselimistöille pääsääntöisesti mitään ongelmia. Ihmiselimistö ei kuitenkaan pysty tätä sokeria kunnolla prosessoimaan, mikä aiheuttaa elimistöön tulehdustilan. Tulehdustila voi pitkittyessään johtaa syöpien kehittymiseen.

Koe suoritettiin hiirillä, joten tulehdustilojen vastaavuus ihmisissä ei ole täysin varmaa. Tutkijat kuitenkin uskovat, että kyseinen sokeriyhdiste vaikuttaa myös ihmiselimistössä hyvin samankaltaisesti kuin hiirissä.

 

Punaisen lihan syömistä ei tarvitse kokonaan jättää

Tutkimusta johtanut tohtori Ajit Varki toteaa, että löydöksestä huolimattaa punaisessa lihassa on myös hyvät puolensa. Punainen liha on hyvä proteiinin ja hivenaineiden lähde kasvaville nuorille, mutta sitä tulisi kuitenkin muistaa syödä kohtuudella.

 

 

Katso myös: Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: FoodBeast

Kommentit

kommenttia