Ruoansulatuksen merkitys painonhallinnassa on merkittävä. Kuten olemme sanoneet jo lukuisia kertoja: olet sitä mitä syöt.

Ruoansulatuksen toiminta on tietenkin yksilöllistä ja sen toiminta riippuu iästä, terveydestä ja jopa sukupuolesta – yleisesti ottaen jotkin ruoat sulavat kuitenkin nopeammin kuin toiset.

Ajattelimme kerätä sinulle tietoa siitä, kuinka nopeasti kehosi käsittelee eri raaka-aineita.

Ruoansulatukseen kulunut aika tarkoittaa sitä kuinka kauan ruoalla kestää ennen kuin ruoansulatusjärjestelmä on pilkkonut ravinnon pieniin osiin, jonka jälkeen se on siirtynyt suolistosta verenkiertoosi. Ruoansulatuksen ymmärtäminen on tärkeää jos haluaa pudottaa painoa tai ylläpitää jo olemassa olevia tuloksia.

Nopeasti sulava ruoka

Jos syöt paljon nopeasti sulavia ruokia, saatat päätyä tilanteeseen jossa syöt enemmän kuin sinun pitäisi. Tämä johtuu siitä että kun ruoka on kokonaan sulanut, tunnet itsesi jälleen nälkäiseksi. Nopeasti sulavat ruoat antavat energiapiikin — toisin sanoen kehon glukoositaso nousee. Energiapiikki saattaa kuulostaa hyvältä, mutta keho muuttaa ylimääräisen glukoosin rasvaksi ja varastoi sen.

Hitaasti sulava ruoka

Hitaasti sulava ruoka nostaa verensokeria hitaasti, mutta antaa tasapainoisemman energianlähteen. Mutta jos syöt liikaa hitaasti sulavia ruokia, ruoansulatuksesi joutuu tekemään jatkuvasti kovasti töitä ja tämä voi olla kehollesi liian rankkaa.

Ravitsemusasiantuntijat eivät suosittele ihmisiä yhdistämään hitaasti sekä nopeasti sulavia ruokia saman aterian aikana. Nopeasti sulavaa ruokaa ei myöskään tulisi syödä liian nopeasti sen jälkeen, kun on nauttinut hitaasti sulavaa ruokaa. Tämä johtuu siitä että ruoansulatuksesi ei ole vielä valmis ja ylikuormitat sitä uuden aterian seurauksena.

Paras tapa on syödä lounaaksi hitaasti sulavia ruokia, sillä ruoansulatusjärjestelmä on tällöin aktiivisimmillaan. Sen sijaan aamu- ja iltapalaksi suositellaan nopeasti sulavia ruokia, jotta kehosi saa aamuisin nopeasti energiaa ja iltaisin, jotta vatsasi saa levähtää yön aikana.

1. Vesi

Imeytyy välittömästi

2. Mehu tai tuoremehu

15-20 minuuttia

3. Raa’at vihannekset

30-40 minuuttia

4.Keitetyt vihannekset

40 minuuttia

5. Kala

45-60 minuuttia

6. Salaatti ja oliiviöljy

1 tunti

7. Tärkkelyspitoiset vihannekset

1.5-2 tuntia

8. Riisi, tattari, quinoa

2 tuntia

9. Maitotuotteet

2 tuntia

10. Pähkinät

3 tuntia

11. Kana

1.5-2 tuntia

12. Naudanliha

3 tuntia

13. Lammas

4 tuntia

14. Possu

5 tuntia

Syötkö enemmän hitaasti vai nopeasti sulavia ruokia? Jaa juttu Facebookissa, jotta ystäväsi voivat lukea tämän artikkelin!

Lähde: brightside.me