Suuri karkkiselvitys: Täällä asuvat Suomen kovimmat herkkusuut

Vuosittaisessa ”Suomalaisen aikuisväestön terveyskäyttäytyminen ja terveys (AVTK)” -kyselytutkimuksessa selvitetään monien muiden asioiden lisäksi suomalaisten karkinsyöntiin liittyviä tapoja ja tottumuksia.

Tutkimuksesta käy ilmi mm. missä päin Suomea karkkia syödään erityisen paljon ja ketkä karkkia syövät. Viimeisin kyselytutkimus on vuodelta 2013.

 

Kovimmat karkinmussuttajat iän ja sukupuolen mukaan

Ehkä hieman yllättäen eniten makeisia syövät 45 – 54 -vuotiaat naiset. Heistä lähes 6 % kertoo syövänsä makeisia 6 – 7 päivänä viikossa, siis melkein joka ikinen päivä! Myös miehissä tästä ikähaarukasta löytyvät suurimmat karkkisyöpöt, mutta lukema on pienempi: 4,6 %. Kaiken ikäisistä naisista ja miehistä noin puolet tunnustaa syövänsä karkkia yhtenä tai kahtena päivänä viikossa.

 

Karkki maistuu sinkkunaisille

Kun tarkastellaan sinkkujen karkinsyöntiä, niin kovimmat karkinnapsijat löytyvät naisista, erityisesti ikäryhmistä 25 – 34 v sekä 55 – 64 v. Näissä ikähaarukoissa yli 30% naisista kertoi syövänsä karkkia vähintään kolmena päivänä viikossa. Kaikkein eniten karkkia tosin syövät 25 – 34 vuotiaat ja naimisissa olevat naiset: 36 % heistä tunnustaa syövänsä karkkia kolmena päivänä viikossa. Miesten lukemat jäävät kaikissa kategorioissa alle 30 %:in.

 

Kaupungeissa mässäillään, Lapissa ei niinkään

Yhteenlaskettuna kaikkein eniten karkkia tunnustavat syövänsä Uudenmaan alueella asuvat metropoli-Suomen ihmiset. Etelä- ja Länsi-Suomi erottuvat myös korkean karkinkulutuksen alueina. Idässä ja etenkin Lapissa karkinkulutus on sen sijaan pienempää. Erityisen vähäistä karkinsyönti näyttää olevan lappalaisten miesten keskuudessa.

 

Millainen karkinkuluttaja sinä olet?

 

 

Katso myös:

Lähde: Iltalehti / THL

Kuva: D Sharon Pruitt