Näin keität terveellisempää kahvia

Säännöllinen kahvittelu edistää terveyttä monin eri tavoin.

Kahvista saa kuitenkin muutamalla niksillä vieläkin terveellisempää. Pistä siis oheinen muistilista talteen!

1. Paahtoaste

Mitä vaaleampi paahtoaste, sen parempi. Kahvissa on paljon klorogeenihappo-nimisiä antioksidantteja, joiden terveysvaikutukset korostuvat kun kahvipapuja paahdetaan. Liika paahtaminen kuitenkin hajottaa antioksidantteja. Suosi siis vaaleapaahtoisia kahvilaatuja.

2. Säilytys

Kahvi on terveellisimmillään, kun sitä säilytetään ilmatiiviisti, ja kun pavut jauhetaan vasta juuri ennen kahvin keittämistä. Jos kahvia säilytetään ilmavasti ja jauhettuna, kahvissa olevat vapaat radikaalit alkavat tuhota papujen ravinteita, jolloin antioksidantit joutuvat käyttämään elinvoimaansa näiden radikaalien taltuttamiseen.

3. Keittäminen

Tutkimusten mukaan pannukahvissa on enemmän antioksidantteja kuin paperisuodattimen läpi keitetyssä kahvissa. Toisaalta pitkäaikaisen pannukahvin käytön on myös todettu olevan yhteydessä kohonneisiin LDL-kolesteroliarvoihin. Voidaan kuitenkin sanoa, että perinteisellä pannulla, mutteripannulla tai pressopannulla keitetty kahvi on hyvä vaihtoehto suodatinkahville silloin tällöin. Pannukahvin maku on myös paksumpi ja pehmeämpi – kokeile vaikka!

4. Juominen

Maksimaaliset terveysvaikutukset saat, kun juot kahvin mustana ja ilman sokeria. Uuden kroatialaistutkimuksen mukaan maito voi vähentää kahvin antioksidanttipitoisuutta. Jos musta kahvi on omaan makuusi turhan kitkerää, voit kokeilla sekoittaa joukkoon hieman kanelijauhetta.

 

Katso myös: 

Lisää kahvijuttuja

Lähde: Men’s Health Mag