Monet meistä heittävät valkosipulit roskiin, kun ne alkavat itämään – tämä on kuitenkin tutkijoiden mielestä virhe.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että itävissä valkosipuleissa on huomattavasti enemmän antioksidantteja kuin sellaisissa, jotka eivät ole vielä alkaneet kasvattamaan versoa. Olet varmasti joutunut keittiössä tilanteeseen, jossa olet heittänyt versoa kasvattaneen valkosipulin roskikseen ja etsinyt käsiisi sellaisen, joka ei ole vielä itänyt.

Valkosipulilla on lukuisia terveysominaisuuksia, sillä se muun muassa ehkäisee flunssaa ja sydän- ja verisuonitauteja. Eteläkorealaisessa tutkimuksessa huomattiin kuitenkin, että vihreän verson omaavat valkosipulit ovat jopa vielä terveellisempia.

Valkosipulipuristin (wikipedia)
Kuva: Wikipedia Commons

Tieto on tärkeä, sillä aiemmat tutkimukset ovat lähinnä pohjautuneet vain tuoreisiin valkosipuleihin, jotka on juuri ostettu kaupasta. Tutkijat huomasivat, että viiden päivän ajan itäneessä valkosipulissa oli huomattavasti korkeammat antioksidanttitasot.

Itäneen valkosipulin ravintoaineet imeytyivät myös nopeammin ihmisen kehoon. Älä siis heitä ensi kerralla valkosipulia roskiin, kun huomaat, että se on itänyt.

Lähde: Journal of agricultural and food chemistry