Kellojen siirto ja pimeän ajan lisääntyminen vuorokaudessa voi sekoittaa unirytmiä. Moni kokee myös pimeään vuodenaikaan kaamosmasennusta ja stressiä, joka voi saada unen häiriintymään. Ravinto on yksi osatekijä hyvän unen edistämisessä.

Tiesitkö, että uneen voi vaikuttaa suotuisasti ruokavaliolla?

Tuskin yksistään mikään ruoka-aine vaikuttaa unen laatuun merkittävästi, mutta tekemällä hyviä valintoja jo aamiaisella, sillä voi olla vaikutusta seuraavan yön uneen. Terveellinen ruokavalio ja tasainen ateriarytmi edesauttavat unensaantia. Iltapalaan kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota, jotta ei syö liian raskaasti ennen nukkumaan menoa.

Yksittäisillä ruoka-aineilla voi olla pientä rauhoittavaa ja rentouttavaa vaikutusta, joten niitä kannattaa valita, mikäli nukkumatti on hukassa. Erityisesti tryptofaania sisältävät ruoka-aineet, voivat auttaa unensaannissa. Tryptofaani on melatoniinin esiaste, joten se voi edistää nukahtamista, jos syöt sitä sisältäviä ruokia. Elimistössä tryptofaani muuttuu 5-hydroksitryptofaaniksi (5-HTP), josta edelleen muodostuu serotoniinia, joka auttaa myös matalaan mielialaan.

Näissä ruoka-aineissa on on tryptofaania:

  1. Banaani
  2. Maito
  3. Kananmunat
  4. Siipikarjan liha
  5. Juustot
  6. Kurpitsansiemenet

Lähteet: IL.fi ja Duodecim

Jaa nämä vinkit kavereillesi Facebookissa!