Säilytätkö pizzaa usein pahvisessa pizzalaatikossa jääkaapissa? Entä pyyhitkö usein suupieliäsi värjättyyn servettiin? Saat todennäköisesti elimistöösi runsain määrin haitallisia raskasmetalleja – ainakin jos on uskominen kemisti Ulla Honkalampea. Honkalampi puhui näistä ja muista elintarvikepakkausten myrkyllisyyteen liittyvistä asioista Helsingissä ravitsemuspäivillä.

Ainakin seuraavissa arkisissa esineissä on Honkalammen mukaan merkittäviä määriä terveydelle haitallisia kemikaaleja, joten niiden käyttöä tulisi minimoida:

 

Pizzalaatikot

Pizzalaatikot valmistetaan kierrätyskuidusta – tämä on sinänsä ekologista, mutta elintarviketurvallisuuden kannalta ongelmallista: Kierrätyskuidun tarkkaa koostumusta ei tiedä kukaan, mutta tutkimuksissa on havaittu että ne sisältävät mm. sanomalehtien painomustetta. Lisäksi pahvi voi sisältää ftalaatteja ja jopa raskasmetalleja. Pizzarasvan mukana haitalliset aineet voivat kulkeutua myös ihmiskehoon.

Honkalammen mukaan pizza saisi olla pakkauksessaan maksimissaan tunnin.

 

 

Pinnaltaan rikkoutuneet keraamiset astiat

Honkalammen mukaan keraamisen astian valmistuksessa käytetyt raskasmetallit voivat liueta ruokaan tai juomaan rikki menneen keramiikkapinnan kautta.

 

 

Värikkäät lautasliinat

Suupielen pyyhkäisy ei vielä altista suurille painoväriainemäärille, mutta esimerkiksi leipää ei kannata kääriä värikkääseen servettiin, Honkalampi toteaa.

 

 

Katso myös:

Lisää pizzainspiraatiota

 

 

Lähde: HS

Kuva: ShakataGaNai


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.

Kommentit

kommenttia