Moni odottaa jo malttamattomana koska torilta pääsee ostamaan tuoreita kotimaisia avomaan mansikoita. Paikoitellen mansikoita toki on jo ollut saatavilla, mutta pääsato odottaa vielä pellolla kypsymistä ja poimimista.

Helsingin Sanomien haastattelema puutarhaneuvos Hannu Salo kertoo, että kolea alkukesä on hidastanut mansikkasadon kypsymistä. Salo ei kuitenkaan usko että sato myöhästyy viikkoa enempää, koska mansikka pystyy kirimään kasvutahtiaan nopeastikin kun lämpötilat nousevat. Salon mukaan avomaamansikkaa saadaan hieman myyntiin jo juhannukseksi. Heinäkuun ensimmäisinä viikkoina mansikkaa saadaan jo runsaamminkin.

 

 

Sato kypsyy tänä päivänä tasaisemmin pitkin kesää kuin aiemmin

Vielä jokunen vuosi sitten mansikkasato kypsyi ympäri Suomea varsin samanaikaisesti, minkä vuoksi mansikkaa jäi paljon keräämättä. Mansikka saapui myös myyntiin pienen ajanjakson sisällä eri puolilla Suomea.

Nykyisin mansikkasato kypsyy tasaisemmin ja pidemmän aikavälin kuluessa kuin aiemmin. Tämä on kehittyneiden viljelymenetelmien ansiota: Etenkin ns. tunneliviljely on parantanut satoisuutta ja korjuumahdollisuuksia viime vuosina. Tunneliviljely tarkoittaa kevytrakenteisia tunneleita, jotka suojaavat mansikoita liialliselta porotukselta, sateelta ja kylmältä.

 

Odotatko sinä jo malttamattomana mansikoiden saapumista? Mikä on suosikki mansikkaherkkusi? Kommentoi!

 

 

Katso myös:

Mansikkaisia herkkuja

Näin irroitat mansikasta lehtikaran kätevimmin

 

 

Lähde: HS

Kommentit

kommenttia