Kun seuraavaksi menet ravintolaan syömään hampuriliaisia, muista yksi sääntö – Pyydä jauhelihapihvi täysin kypsänä!

Viime vuosien trendinä ovat olleet niin sanotut Premium hampurilaiset. Monet ravintolat tarjovatkin niin sanottuja luxus-burgereita, jotka eroavat perinteisistä kaikkien tuntemien pikaruokapaikkojen purilaisista. Niissä on yleensä briossisämpylöiden välissä paksumpi jauhelihapihvi, joka jätetään usein keskeltä hieman raa’aksi kypsennysvaiheessa eli niin sanotusti mediumiksi.

Mediumiksi jätetyssä hampurilaispihvissä voi olla EHEC-bakteereita, jotka aiheuttavat riskin ruokamyrkytykselle, erityisesti lapsille ja iäkkäille. Iltalehden artikkelissa elintarviketurvallisuuden riskinhallinnan professori Janne Lundén suosittelee jauhelihapihvin syömistä kypsänä ja mainitsee, että hän itse välttää medium-kypsennettyä jauhelihaa.

Ruokavirasto suosittelee, että kaikki jauhelihatuotteet tarjoiltaisiin kunnolla kypsennettyinä, eikä medium-paistettuina. Lasten kohdalla on erityisen tärkeää tarjoilla jauhelihatuotteet läpikypsennettyinä. Myös tietyissä juustoissa ja merenelävissä voi olla taudinaiheuttajia, mutta suomalaisravintoloiden ruoka on yleensä turvallista. Siitä huolimatta ravintoloita suositellaan tiedottamaan raa’an jauhelihan vaaroista, vaikka harva niin tekee.

Maailmalla on esiintynyt useita laajoja EHEC-bakteerin aiheuttamia ruokamyrkytysepidemioita, jotka liittyvät huonosti kypsennettyihin jauhelihapihveihin.

Lähde: Iltalehti

Jaa tämä tärkeä tieto hampurilaisista ystävillesi, jotta hekin osaavat jatkossa välttää medium-kypsennettyä jauhelihaa!