Väsymys ei aina ilmene fyysisenä väsymyksenä.

Väsymyksen ilmenemismuodoista kirjan kirjoittanut lääkäri Holly Phillips kertoo Well & Good -sivuston haastattelussa yhdeksän merkkiä jotka kertovat, että olet yliväsynyt – etkä ehkä itse edes tiedosta koko asiaa.

Nämä yhdeksän merkkiä kertovat siitä, että olet jo liian väsynyt:

1. Olet henkisesti aivan loppu

Liian vähäinen unensaanti johtaa siihen, että reagoit pienimpiinkin vastoinkäymisiin suhteettoman suurella emotionaalisella reaktiolla. Jos paperin loppuminen printteristä saa sinut huutamaan raivosta, on ehkä aika ottaa päivätorkut…

2. Keskittymiskykysi on heikko

Jos huomaat että simppeleihinkin asioihin keskittyminen tuottaa tuskaa, niin aivosti luultavasti tarvitsevat lepoa.

3. Unohtelet jatkuvasti asioita

Unen aikana aivot järjestelevät oppimiaan asioita lyhytkestoisesta muistista pitkäkestoiseen muistiin. Jos siis unohtelet jatkuvasti uusien työkavereidesi nimiä, niin kannattaa mennä aiemmin nukkumaan jatkossa.

4. Lihot

Univaje aiheuttaa lihomista kahtakin kautta: Ensinnäkin kylläisyyshormonit greliini ja leptiini toimivat kunnolla vain silloin kun keho on saanut riittävästi unta. Lisäksi uni on tärkeässä osassa insuliiniaineenvaihdunnan kannalta – liian vähäinen unensaanti voi saada verensokerit sekaisin.

5. Kävelet päin esineitä ja ihmisiä

Motoriset kykysi heikkenevät oleellisesti silloin kun kärsit univajeesta: Muutut kömpelöksi ja kävelet päin esineitä. Univajeen kourissa ei tulisi koskaan ajaa autoa, koska se vastaa humalassa ajamista.

6. Kärsit usein flunssasta

Univaje heikentää immuunijärjestelmää, joten tavalliset flunssatkin tarttuvat herkemmin. Erään tutkimuksen mukaan seitsemän tuntia yössä nukkuvat ihmiset saavat kolme kertaa useammin flunssan kuin he jotka nukkuvat kahdeksan tuntia tai enemmän.

7. Nukahtaminen on vaikeaa

Kuulostaa nurinkuriselta, mutta näin se usein menee: Kun väsyttää oikein paljon, niin nukahtaminen osoittautuukin vaikeaksi. Tämä johtuu stressihormoni kortisolista, jota univajeesta kärsivien kehossa virtaa usein moninkertaisesti hyvin nukkuneisiin kanssatovereihin verrattuna.

8. Ihosi kärsii

Kauneusunia ei turhaan kutsuta kauneusuniksi – unella todella on merkitystä ihon hyvinvoinnille. Kohollaan oleva kortisolitaso (ks. edellinen kohta) aiheuttaa kehossa tulehdustilan, joka saa ihon kukkimaan ja silmänaluset turpeiksi. Stressireaktio saa ihon myös kuivumaan, tohtori Phillips toteaa.

9. Maha on sekaisin

Univajeella on vaikutusta myös mahan terveyteen: Univaje vaikuttaa negatiivisesti suoliston bakteerikantaan, mikä voi oireilla mm. ripulina, ummetuksena ja turvotuksena.

 

terveysnappi

 

Lähde: WellAndGood