Gluteenia kutsutaan hiljaiseksi tappajaksi, sillä se voi aiheuttaa kroonista vahinkoa eri puolella kehoa.

Joskus potilas ei ole edes tietoinen piilevästä vaarasta. Joten on parempi, että tarkistat onko kehollasi gluteeni-intoleranssi.

Kokosimme listan, joiden avulla selvität kärsitkö mahdollisesti gluteeni-intoleranssista.

1. Jatkuvat vatsavaivat

Oireet ovat yleensä pahoinvointi, turvotus, ripuli, mahakipu ja ummetus. Ihmiset luulevat näitä oireita usein toisiksi sairauksiksi. Väärät diagnoosit eivät valitettavasti auta ja ihmiset joutuvat elämään oireiden kanssa ilman toivoa paranemisesta.

2. Voimakas painonvaihtelu

Gluteeni-intoleranssi voi johtaa painon putoamiseen ja painon nousemiseen ilman järkevää syytä. Tämä johtuu solujen tulehdustilasta ja ruoansulatusongelmista.  Samat oireet voivat viitata myös muihin sairauksiin, jonka vuoksi gluteeni-intoleranssi on helpompi todeta jos mukana on myös muita kuvaukseen sopivia oireita.

3. Hormonaalinen epätasapaino

Gluteeni-intoleranssin ja hormonaalisen epätasapainon välillä on selvä yhteys – tämä voi johtaa epäsäännöllisiin kuukautisiin, painonvaihteluun, PMS:ään ja univaikeuksiin. Gluteeni-intoleranssin aiheuttama hormonaalinen epätasapaino korostuu erityisesti murrosiän, raskauden ja vaihdevuosien aikana.

Pidä mielessä että nämä oireet havaitaan pääosin naisilla.

4. Ongelmia keskushermoston kanssa

Gluteeni nostaa suoliston tulehdustilaa. Gluteeni-intoleranssin oireita ovat muun muassa keskittymisvaikeudet, masennus, ahdistus, univaikeudet ja heikotus. Osa ihmisistä tuntee olonsa ärtyneeksi ja heillä on todellisia vaikeuksia keskittyä töihin ja muihin askareisiin.

Gluteeni-allergiasta kärsivät henkilöt voivat kokea päänsärkyä 30-60 minuuttia ruokailun jälkeen.

5. Kynsi- ja ihovaivat

Hiusten ja ihon oireilu voivat olla merkki gluteeni-intoleranssista. Oireita ovat muun muassa kutina ja punoitus joita esiintyy käsissä, keskivartalossa, naamassa, pakaroissa, olkapäissä ja hiusrajan tuntumassa. Toisena oireena ovat heikentyneet ja haljenneet kynnet.

6. ADHD

Hyperaktiivisuus voi olla yksi gluteeni-intoleranssin merkeistä. ADHD:ta tavataan sekä aikuisilla että lapsilla. Oireista kärsivien ihmisten on vaikea keskittyä samaan asiaan ja he eivät välttämättä hallitse itseään. Siksi gluteeniton ruokavalio voi ehkäistä ADHD:n aiheuttamia oireita.

7. Hampaiden huono kunto

Gluteeni-intoleranssi heikentää suoliston kykyä imeä mineraaleja talteen. Tämä koskee myös kalsiumia. Tämän seurauksena hampaat voivat heikentyä, ikenet voivat olla arat ja tulehtuneet sekä hampaat reikiintyvät helpommin. Jos pidät huolta hampaistasi ja huomaat tästä huolimatta erikoisia oireita, suosittelemme olemaan yhteydessä lääkäriin.

8. Raudanpuuteanemia

Keliakian yhteydessä havaitaan usein raudanpuuteanemia. Oireita ovat muun muassa heikotus, tiheä hengitys, päänsärky, kalpeus, limakalvojen kuivuus ja jopa niveltulehdus. Rauta imeytyy heikosti kehoon gluteeni-intoleranssin vuoksi ja tämä johtaa raudanpuutteeseen.

Toimi näin, jos epäilet että kärsiväsi gluteeni-intoleranssista

1. Käy testissä. Lääkärit ottavat verikokeen, jonka avulla he pystyvät tekemään diagnoosin. Sinun tulee nauttia gluteenia sisältäviä ruokia ennen testiä, jotta tulokset olisivat mahdollisimman luotettavia. 

2. Ota gluteeni pois ruokavaliostasi, muun muassa: 

  • Vehnä
  • Ruis
  • Bulgur
  • Jauhot

Tässä on selviä merkkejä, joita ei kannata unohtaa ajattelemalla ”että kyllä tämä tästä menee ohi.” 

Jaa tieto Facebookissa ja auta oireiden kanssa kamppailevia ihmisiä! 

Lähde: Brightside.me