Lisää nämä raaka-aineet vasta lopuksi keittoon!

Kaikki tietävät että rapeat päälliset – esimerkiksi krutongit ja pekonit – tulisi lisätä keittoon vasta ennen tarjoilua. On kuitenkin myös muita raaka-aineita jotka kannattaa lisätä keittoon vasta juuri ennen tarjoilua.
Tässä niistä kahdeksan.

Raaka-aineita, jotka tulisi lisätä keittoon vasta juuri ennen tarjoilua:

1. Tuoreet yrtit

Tuoreet ja pehmeälehtiset yrtit kannattaa lisätä keittoon vasta lopuksi. Esimerkiksi basilikanlehti näyttää ja maistuu mukavammalta tuoreena keiton pinnalla. Kovavartiset yrtit kuten timjami ja rosmariini kannattaa kuitenkin laittaa keittoon hyvissä ajoin, jotta niiden maku ehtii kunnolla imeytyä keittoon.

2. Juusto

Monet juustot voi olla järkevää lisätä vasta ennen tarjoilua – esimerkiksi jauhettu parmesanjuusto näyttää hyvältä keiton pinnalla ja suutuntuma on rapea. Juuston sisältämät öljyt voivat myös separoitua jos juuston lisää liian varhaisessa vaiheessa keittoon.

3. Merenelävät

Monet merenelävät – kala, katkarapu ja simpukat – muuttuvat herkästi mössöksi tai kumimaisiksi jos ne lisätään keittoon heti kokkailun alkuvaiheessa.

4. Tuliset kastikkeet

Tulisista kastikkeista saa eniten potkua irti kun ne lorauttaa keittoon vasta lopuksi – näin ne eivät laimene liikaa.

5. Pesto

Peston tuoreet aromit ja kirkas väri säilyvät parhaiten kun sen lisää keittoon vasta lopuksi. Katso täältä pestoideoita.

6. Etikka

Etenkin papu- ja linssikeittojen maku piristyy kummasti kun keittoon lisää lorauksen etikkaa. Pieni loraus riittää kun lisäät etikan vasta aivan lopuksi.

7. Jogurtti, smetana

Maitotuotteet voivat juoksettua jos niitä keittää pitkään. Jogurtit, smetana tai crème fraîche kannattaa lisätä vasta aivan lopuksi keittoon.

8. Sitruunamehu

Purista sitruunamehu ja raasta sitruunankuori keittoon vasta aivan lopuksi – näin niiden happamuus säilyy ja tasapainottaa keiton aromeja.

Katso myös:

Lisää keittoinspiraatiota

Lähde: TheKitchn