7 vinkkiä, joiden avulla syöt terveellisesti, maukkaasti ja halvalla

Terveellistä, maukasta ja halpaa – onko sellaista ruokaa olemassakaan?

Kyllä vain – tässä seitsemän vinkkiä joilla kaikki kolme elementtiä saa yhdelle lautaselle!

1. Syö vähemmän lihaa – proteiinia saa kasviksistakin

Lihaa ei kannata syödä joka päivä – se tulee kalliiksi niin taloudellisesti kuin ekologisestikin. Proteiinia saat myös mm. pavuista ja linsseistä. Katso täältä myös soijaherkkuideoita.

2. Syö enemmän siemeniä

Siemenissä on paljon hyviä rasvahappoja, proteiinia ja kuitua. Ne ovat myös edullisempia kuin pähkinät. Laita siemeniä vaikkapa puuroon ja jogurttiin tai syö sellaisenaan.

Katso täältä myös lisää siemenherkkuideoita.

3. Osta liha mahdollisimman luontaisessa muodossa

Kaikki tietävät että valmiiksi suikaloidut ja marinoidut lihatuotteet ovat pääosin varsin karsean makuisia – eivätkä ne kilohinnaltaan halpojakaan ole. Kannattaa ostaa esimerkiksi kana ja kala kokonaisena ja opetella hyödyntämään ne myös kokonaisuudessaan, esimerkiksi keittona.

Pihvilihaa kannattaa ostaa myös vähemmän arvokkaissa muodoissa suoraan kaupan tuoretiskiltä. Halvemmat pihvit vaativat usein hieman pidemmän kypsytysajan, mutta ovat usein vähintään yhtä hyviä kuin kalliimmat pihvit.

Katso täältä kana– ja kalaherkkuideoita.

4. Suosi pakasteita ja kuivatuotteita tölkkiruokien sijaan

Pakasteet ovat edullinen ja nykytiedon valossa terveellinenkin tapa syödä esimerkiksi vihanneksia. Myös kuivaus on varsin tehokas ja edullinen tapa säilöä ruokaa: Etenkin pavut ja soija kannattaa ostaa kuivatuotteina.

Tölkkiruokaa kannattaa pääsääntöisesti välttää, koska tölkin pinnoitteesta voi erittyä haitallisia yhdisteitä ruokaan. Tölkkiruoat myös usein häviävät maussa pakasteille ja kuivaruoille.

5. Osta aina täysjyvää – jätä valkoinen vehnäjauho kauppaan

Täysjyvätuotteet ovat monella tapaa valkoisia, kuorettomia tuotteita parempia: Niissä on enemmän ravintokuituja, ne sisältävät enemmän proteiinia, ne pitävät nälän pidempään, ne ovat yksiselitteisesti terveellisempiä ja monien mielestä maukkaampiakin.

6. Tee aina ostoslista – äläkä shoppaile nälkäisenä

Ruokaostosreissun kaksi tärkeintä elementtiä ovat ostoslista ja täysi maha. Muuten reissusta tulee helposti kallis ja epäterveellinen.

7. Pidä asiat yksinkertaisina

Hyvään ateriaan ei tarvita kuin pari elementtiä: Esimerkiksi täysjyväpasta ja simppeli kikhernekastike antavat kropalle rutkasti energiaa, proteiinia ja hivenaineita.

Katso täältä myös lisää muutaman ainesosan helppoja herkkuja!

 

Katso myös:

Lisää ruoanlaittovinkkejä

Lähde: HS, Nutrition.org.uk