Nämä ruoat tekevät sinusta vain entistä nälkäisemmän!

Tietyt ruoat ovat terveellisiä ja vievät nälän – toiset ruoat puolestaan nauttivat terveellisestä imagosta, mutta oikeastaan vain pahentavat nälkää. Tässä kuusi jälkimmäiseen kategoriaan kuuluvaa herkkua:

1. Täysjyväleipä

Täysjyväleipä on toki parempi valinta kuin valkoiseksi prosessoitu leipä, mutta ei oleellisesti parempi: Täysjyväleivässä on erittäin korkea glykeeminen indeksi – tämä tarkoittaa että leivän puputtaminen saa verensokerisi nousemaan taivaisiin ennen romahtamistaan takaisin alas. Keho käyttää leivän hiilihydraatit nopeasti hyödyksi, joten niistä ei ole pitämään nälkää loitolla.

2. Täysjyvämurot

Terveellisiksi mainostettuihin täysjyvämuroihin pätee sama mikä täysjyväleipäänkin: Kuitupitoisuudestaan huolimatta murot ovat varsin ravinneköyhää ja hiilihydraattipainotteista syötävää, joka ei pidä mahaa täynnä pitkään. Parempi – ja edullisempi – valinta onkin esimerkiksi kaurapuuro. Katso täältä kaurapuuron tuunausniksejä!

3. Hedelmät

Omena ja banaani ovat kumpikin hyviä välipaloja, mutta nälkäänsä niitä ei kannata syödä. Hedelmät sisältävät paljon verensokereita heiluttavia fruktoosia ja glukoosia, joten ne ovat todellisia energiapommeja. Nälkää loitolla pitävää proteiinia hedelmissä ei kuitenkaan ole kuin nimeksi.

4. Jogurtti

Jogurtti ei sellaisenaan pidä nälkää, osittain siksi että jogurtin ”suutuntuma” ei ole ruokaisa. Lisää jogurtin pinnalle pähkinöitä niin saat annoksesta ruokaisamman ja täyttävämmän.

5. Vihersmoothiet

Oikeista raaka-aineista tehdyt smoothiet voivat olla erinomaisen terveellisiä välipaloja, mutta nälkää ne eivät pidä: Asiasta on jopa tieteellistä tutkimusta. Elimistö ei tutkimuksen mukaan pysty hyödyntämään nestemäisenä nautitun ravinnon kaloreita ja ravintoaineita yhtä hyvin kuin kiinteästä ruoasta.

Kuten jogurtinkin kanssa, smoothien pinnalle kannattaa lisätä pähkinöitä ja siemeniä ruokaisuutta lisäämään. Katso täältä myös hauskoja smoothievinkkejä!

6. Salaatit

Salaatinystävien ei kannata nyt vetää hernettä lautaselta nenäänsä – salaatit voivat olla hyvää ravintoa, mutta läheskään aina näin ei ole. Pääosin lehtisalaateista kootut salaatit ovat itseasiassa ylihintaista höttöä, jossa on ravintoaineita vain nimeksi (lue täältä lisää aiheesta).

Salaatista voi kuitenkin tuunata ruokaisan lisäämällä siihen proteiinia: Kananpaloja, juustoa, pähkinöitä, siemeniä… Katso täältä ideoita salaatin tuunaamiseen!

 

 

terveysnappi

 

 

Lähde: Redbook

Kommentit

kommenttia