Tietyt ruoat ja juomat vievät hampaidesi terveyden salakavalasti.

Tässä niistä viisi.

1. Jääpalat

Monet tykkäävät rouskuttaa limsamukin pohjalle jääneet jääpalat. Jäähän on vain vettä, joten miten se voisi muka vahingoittaa hampaita? Kyllä se voi, nimittäin kaikki kovat aineet – myös jää – aiheuttavat hampaiden pintaan pieniä mikromurtumia.

2. Kuivatut hedelmät

Kuivatuilla hedelmillä on lähes terveysruoan maine, mutta todellisuudessa ne ovat todellisia sokeripommeja. Kun vesi on poistettu esimerkiksi aprikooseista, jäljelle jää pieni ja erittäin sokeripitoinen kuivahedelmä. Kuivahedelmien rakenne on myös tahmainen, minkä johdosta sokeri tarttuu hampaiden pintaan eikä lähde helpolla pois.

3. (Valkoinen) leipä

Leipä – etenkin vitivalkoinen, prosessoitu sellainen – on hampaille myrkkyä. Tämä johtuu siitä, että vehnän tärkkelys muuttuu suussa syljen entsyymien ansiosta sokereiksi, jotka aiheuttavat ongelmia hammaskiilteelle. Sama pätee pastaan ja moniin rapeisiin snackseihin, kuten sipseihin.

4. Alkoholi

Monet alkoholijuomat sisältävät paljon sokeria, mutta se ei ole edes kaikkein huonoin puoli niissä. Moni on railakkaan lauantai-illan jälkeen huomannut, miten alkoholi itsessään kuivattaa suuta. Kuiva suu on hammaskiilteen vihollinen, koska sylki on hammaskiilteen tehokkain puhdistaja. Ilman sitä hampaat kärsivät.

5. Happamat karkit

Happamat karkit ovat yksi pahimmista vihollisista mitä hammaskiilteellä on. Happamuus yhdessä sokerin kanssa nakertavat hammaskiillettä tehokkaasti. Vaurioitunut hammaskiille ei palaa entiselleen, joten happamat karkit – sellaiset jotka vetävät posket lommolle – kannattaa jättää karkkikauppaan.

Miten suojautua?

Asiantuntijat ovat varsin yksimielisiä siitä, että erittäin tehokas tapa suojata hampaita – huonojen ruokien ja limsojen välttämisen lisäksi – on juoda paljon vettä. Pidä siis vesipullo aina lähelläsi ja siemaile sitä syömisen välissä. Niin ja muista myös harjat hampaasi ja käyttää hammaslankaa!


Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja
 

Lähde: Huffington Post