Kun immuunijärjestelmä havaitsee kehossa ongelmia…

…esimerkiksi virustartunnan – se kytkee päälle tulehdustilan, jonka tarkoitus on puhdistaa keho haitallisista organismeista ja myrkyistä. Joskus tulehdustila voi jäädä päälle, jolloin kehon vasta-aineet kasautuvat elimistöön ja aiheuttavat monenlaisia ongelmia. Pitkään kestävä tulehdustila voi johtaa vakaviin tauteihin, kuten diabetekseen ja syöpään.

Ruoalla on tärkeä rooli tulehdustilojen taltuttajana tai pahentajana. Tässä viisi vinkkiä joilla alennat ja torjut tulehdustiloja kehossasi.

1. Syö runsaasti vihanneksia ja hedelmiä

Erityisesti lehtevät vihannekset taistelevat tulehdustiloja vastaan. Tsekkaa esimerkiksi lehtikaali– ja pinaattireseptejä.

2. Syö enemmän omega-3-rasvahappoja

Lohi, saksanpähkinät, oliiviöljy ja avokadot ovat erinomaisia omega-3-rasvahappolähteitä. Ne vauhdittavat myös muiden tärkeiden hivenaineiden imeytymistä kehoosi.

3. Käytä rohkeasti mausteita ja yrttejä

Monet mausteet ja yrtit ovat täynnä antioksidantteja, jotka alentavat kehon tulehdustiloja tehokkaasti. Tällaisia ovat mm. kurkuma, inkivääri, valkosipuli ja salvia.

4. Jätä ylimääräinen sokeri

Sokeri ja keinotekoiset makeutusaineet sekoittavat kehosi hormonitasapainoa, mikä voi ajan myötä johtaa vakaviin tulehdustiloihin.

5. Syö käymisen avulla valmistettuja, luontaisia ruokia

Hapankaali, kimchi, kreikkalaistyyppinen jogurtti ja monet muut käymisteitse valmistetut ruoat sisältävät suolistolle hyödyllisiä bakteerikantoja, jotka ehkäisevät tulehdustilojen syntymistä.

 

Katso myös: 

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Womens Health Magazine