Yksi kesän herkullisimmista jälkiruoista on ehdottomasti raparperipiirakka.

Raparperin sisältämä oksaalihappo voi kuitenkin aiheuttaa ongelmia tietyille riskiryhmille, jonka vuoksi sen käytön kanssa kannattaa olla tarkkana.

Listasimme alapuolelle riskiryhmiä, joille raparperia ei suositella sen sisältämän oksaalihapon vuoksi.

Raparperijuomaa

Lue alta miten raparperin oksaalihappo voi vaikuttaa eri riskiryhmiin.

  1. Munuaissairauksista kärsivät: Raparperin korkea oksaalihappopitoisuus voi muodostaa munuaiskiviä ja pahentaa munuaisten toimintahäiriöitä.
  2. Raskaana olevat ja imettävät naiset: Vaikka raparperin kohtuullinen käyttö saattaa olla turvallista, suuria määriä oksaalihappoa sisältävät ruoat voivat mahdollisesti vaikuttaa kalsiumin imeytymiseen ja sitä kautta luuston kehitykseen.
  3. Lapset: Lasten elimistö on herkempi oksaalihapon haittavaikutuksille.
  4. Henkilöt, joilla on taipumusta munuaiskivien muodostumiseen: Jos on aiemmin ollut munuaiskiviä, raparperin syömistä tulisi välttää, koska oksaalihappo voi edesauttaa uusien kivien muodostumista.
  5. Osteoporoosista kärsivät: Koska oksaalihappo sitoo kalsiumia, raparperin liiallinen käyttö voi vähentää kalsiumin imeytymistä elimistössä, mikä voi olla haitallista ihmisille, joilla on heikko luusto.

Näiden riskiryhmien tulisi välttää tai ainakin keskustella lääkärin kanssa ennen raparperin lisäämistä ruokavalioon.

Samaan aikaan on hyvä muistaa, että moni syö raparperia harvoin, joten perusterveen ihmisen ei tarvitse olla huolissaan sen haittavaikutuksista.