Parasta ennen- ja viimeinen käyttöpäivä -merkinnät ovat elintarviketurvallisuuden kannalta elintärkeitä merkintöjä.

Tässä viisi asiaa jotka sinun on syytä niistä tietää.

1. Viimeinen käyttöpäivä on kriittinen, parasta ennen -päivä ei niinkään

Maitotuotteet, leivät, jauhot, kahvit ja muut melko hyvin säilyvät elintarvikkeet saavat kylkeensä parasta ennen -merkinnän. Parasta ennen -päiväys ei ole ehdoton: Tuotetta voi edelleen syödä päivämäärän jälkeen jos se näyttää ja tuoksuu syötävältä. Viimeinen käyttöpäivä sen sijaan on lähtökohtaisesti ehdoton: Tuotetta ei ole tarkoitettu syötäväksi kyseisen päivämäärän umpeuduttua.

2. Tarkkana erityisesti kalan ja lihan kanssa

Herkästi pilaantuvia elintarvikkeita ovat erityisesti kala- ja lihatuotteet. Näihin tuotteisiin kertyy herkästi ns. pilaajabakteereja, jotka voivat olla hengenvaarallisia. Tästä syystä näissä tuotteissa olevia Viimeinen käyttöpäivä -merkintöjä on noudatettava. Etenkin raaka kala pilaantuu hyvin herkästi, joten sitä ei tulisi syödä viimeisen käyttöpäivän umpeuduttua.

3. Kypsennys ja nopea jäähdytys

Lähes kaikki elintarvikkeessa olevat bakteerit kuolevat, kun ruoka kypsennetään kunnolla. Kun ruoka vielä jäähdytetään nopeasti – eikä sen anneta seistä esimerkiksi yön yli huoneenlämmössä – niin ruoka on mitä todennäköisimmin turvallista syödä. Erään asiantuntijan mukaan jopa viimeisen käyttöpäivän ylittäneet ruoat voi tehdä syömäkelpoisiksi tällä oikealla tekniikalla ja tarkalla keittiöhygienialla.

4. Pakastaminen

Jos olet säästäväinen luonne, niin kannattaa suosia viimeistä käyttöpäivää lähestyviä lihatuotteita joita saa yleensä -30 % alennuksella kaupoista. Esimerkiksi seuraavana päivänä vanhaksi menevä jauheliha säilyy hyvänä 1 – 2 kuukautta pakastimessa.

5. Ulkonäkö, haju ja maku kertovat

Parasta ennen -päiväyksen ylittäneiden tuotteiden käyttökelpoisuutta voi arvioida eri astein: haistamalla, katsomalla ja maistamalla. Jos esimerkiksi juustossa näkyy hometta, on koko juusto todennäköisesti pilalla – sitä ei kannata siis enää syödä homeen poistamisenkaan jälkeen. Sama pätee leipään. Pilaantuneen kananmunan tunnistaa siitä että se kelluu.

 

Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä artikkeleita

Lähteet: Saasyödä.fi, Yle


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.

Kommentit

kommenttia