Syö ja jätä syömättä.

Sillä mitä syöt ja sillä miten nukut on kiistaton ja selkeä yhteys. Tarkista siis tästä heikkounisen ”hyvät, pahat” ruoka-aineet!

Hyvät

Kirsikat

Kirsikka on siitä harvinainen hedelmä että se sisältää melatoniinia. Melatoniini on hormoni joka kontrolloi sisäistä kelloamme ja saa meidät uneliaiksi. Kirsikat ovat siis hyvää syötävää ennen nukkumaanmenoa. Katso täältä mitä herkkuja kirsikasta voikaan taikoa.

Maito

Maito sisältää tryptofaania, ainetta joka stimuloi aivojen serotoniinintuotantoa. Serotoniini on hormoni joka edesauttaa nukahtamista. Tämä selittää siis sen miksi lasillinen maitoa on osa niin monien nukkumaanmenorituaalia.

Kiivi

Taiwanilaistutkimuksen mukaan kahden kiivin nauttiminen ennen nukkumaanmenoa nopeuttaa unensaantia keskimäärin 45 minuuttia. Tutkijat uskovat ilmiön selittyvän kiivin sisältämällä serotoniinilla. Katso täältä kiiviherkkuja ja -niksejä.

Banaani

Banaanissa on paljon kaliumia ja magnesiumia, jotka molemmat auttavat lihaksia rentoutumaan. Lisäksi banaanissa on paljon luontaisia hiilihydraatteja, jotka auttavat myös nukahtamisessa. Katso täältä banaaniherkkuja ja -niksejä.

Pahat

Viini

Vaikka alkoholi saakin olosi uneliaaksi, se myös heikentää unenlaatua. Lisäksi alkoholin nauttiminen ennen nukkumaanmenoa lisää alttiutta kuorsaukselle. Älä siis juo alkoholia missään muodossa nukahtamisvaikeuksien hoitamiseksi.

Tumma suklaa

Vaikka tumma suklaa onkin monin tavoin terveellistä, sitä ei kuitenkaan kannata syödä ennen nukkumaanmenoa. Tämä johtuu siitä että raakakaakaossa – jota tummassa suklaassa on erityisen paljon – on kofeiinia. Kuten tunnettua, kofeiini on yksi tehokkaimmista luontaisista piristysaineista.

Kahvi

Kahvin sisältämä kofeiini vaikuttaa kaikkiin hieman eri tavalla, mutta ketään se ei ole tiettävästi auttanut nukahtamaan. Tunne siis oma kofeiininsietokykysi ja jätä kahvin nauttimisen ja nukkumaanmenon välille riittävästi aikaa.

Pikaruoka

Kebab, hampparit, pizza… rasvaa tirisevät pikaruoat ovat pahinta mitä voit sisääsi työntää ennen nukkumaanmenoasi. Rasvaiset ruoat stimuloivat mahahappojen eritystä, mikä voi aiheuttaa närästysoireita. Annosten iso koko ja vaikea sulatettavuus myös kuormittavat kehoasi ja saavat sinut pyörimään sängyssä.

Katso myös:

Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

Lähde: Health, Ilta-Sanomat