Jos sinulla on taipumusta päänsärkykohtauksiin, niin kannattaa olla tarkkana mitä suuhunsa pistää.

Tässä muutama ruoka jotka aiheuttavat päänsärkyjä tai auttavat niiden hoitamisessa.

Päänsärkyä aiheuttavat ruoat:

1. Eräät juustot

Pitkään kypsytetyt juustot voivat aiheuttaa päänsärkyjä. Tällaisia ovat mm. Homejuusto, cheddar, gouda ja parmesan. Juustoihin muodostuu kypsytyksen aikana tyramiini-nimistä yhdistettä, joka voi joissain ihmisissä aiheuttaa päänsärkyä.

2. Soijakastike

Aromivahventeena tunnetun natriumglutamaatin on todettu voivan aiheuttaa päänsärkyä. Natriumglutamaatti on yleistä soijakastikkeissa ja monissa muissa prosessoiduissa ruokatuotteissa. Myös soijakastikkeen suolapitoisuus voi altistaa nestevajaukselle ja sitä kautta päänsärylle.

3. Banaani

Pitkään kypsytettyjen juustojen lisäksi myös banaani sisältää tyramiini-yhdistettä, joka voi laukaista päänsärky- tai migreenikohtauksen.

Päänsärkyä ehkäisevät ruoat:

1. Lohi

Lohi ja muut rasvaiset kalat ovat hyviä päänsäryn taltuttajia. Niiden sisältämät omega-3-rasvahapot ja B6- sekä B12-vitamiinit vähentävät päänsärkyä ja alentavat kehon tulehdustiloja. Katso täältä lohiherkkuja

2. Vesimeloni

Vesimeloni – ja muut melonilajikkeet – sisältävät paljon vettä, mikä jo sinällään auttaa päänsäryn taltuttamisessa. Päänsärky voi nimittäin usein johtua nestevajauksesta. Meloneissa on myös kaliumia ja magnesiumia jotka auttavat pitämään verensokerin tasaisena. Valmista siis vaikka hedelmäsalaatti – katso täältä inspiraatiota!

3. Peruna

Perunat ovat hyviä päänsäryn ehkäisijöitä niiden sisältämän kaliumin ansiosta. Perunat kannattaa syödä kuorineen, koska suurin osa kaliumista – ja terveellisestä kuidusta – sijaitsee kuoressa. Katso täältä myös astetta erikoisempia perunaherkkuja.

 

Katso myös:
Lisää ruokaan ja terveyteen liittyviä juttuja

 

Lähde: Everyday Health / Iltalehti / Good Housekeeping